MilitairNieuwsOnderwerp

VS senator: ‘dat Canada stopt met F-35 is stom’

Een hoge Amerikaanse senator heeft uitgehaald naar de nieuwe premier van Canada, Justin Trudeau. Senator Orrin Hatch noemde Canada dinsdag ‘stupid’ omdat het afziet van de bestelde F-35. Dit meldt Defensenews.

Het besluit van de Canadezen om geen toestellen aan te schaffen, komt binnen 24 uur na de aanstelling van Trudeau als nieuwe premier.

“Dat is in hun nadeel omdat dit het beste jachtvliegtuig is dat er gebouwd is”, zegt Hatch over Canada en de F-35. “Ze mogen doen wat ze willen, maar het is een stomme beslissing. Als ze superioriteit in de lucht willen, hebben ze de F-35 nodig.”

Kosten
Canada bestelde in 2010 65 exemplaren van de vijfde generatie F-35’s ter vervanging van de huidige vloot CF-18’s. Het is niet de eerste keer dat het niet lekker loopt tussen Canada en het project. In 2012 werd de aankoop al gepauzeerd, omdat de toenmalige premier Stephen Harper toegaf dat de regering had gelogen over de werkelijke kosten van het project. Trudeau zegt nu dat Canada op zoek gaat naar een goedkoper alternatief. Het geld dat bespaard wordt, wordt gestoken in de scheepsbouw.

Partner
Hoewel Canada afziet van de bestelling, blijft het land wel een industriële partner van de F-35. Het project kan voor Canadese bedrijven elf miljard Canadese dollar aan werk opleveren.  Boeing zou zeer geïnteresseerd zijn in de levering van haar nieuwe F/A-18 Super Hornet. Ook  Eurofighter, Dassault en Saab zouden interesse hebben in de order.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/