fbpx
BestellingenFinancieelMilitairOnderwerpen

F-35 miljoen dollar duurder bij afhaken Canada

Als Canada zich terugtrekt uit het F35-project, moeten andere deelnemers meer gaan betalen. Dit stelt luitenant-generaal Chris Bogdan, hoofd van het project, meldt defensenews.

Canada dreigt zich terug te trekken nadat de liberale presidentskandidaat Justin Trudeau de verkiezingen van afgelopen zondag won. Eén van zijn eerste besluiten was het annuleren van de order voor 65 F-35’s. Volgens Trudeau is het toestel te duur en heeft Canada geen stealth vliegtuig nodig.

Bogdan gaf tegenover de defensiecommissie van het Huis van Afgevaardigden tekst en uitleg over de gevolgen van de Canadese terugtrekking. Als een partner zich terugtrekt, loopt de prijs voor de overblijvende partners logischerwijs op. Volgens Bogdan valt de prijs een miljoen per toestel hoger uit. In het geval van Nederland zou dat betekenen dat er 37 miljoen dollar bij komt.

Het ontwikkelprogramma loopt geen vertraging op, benadrukt Bogdan. Maar er moet wel een financieel gat gedekt worden omdat Canada ook mee zou betalen aan het ontwikkelen van het toestel.

Industriële partner

Defensenews meldde eerder dat Canada wel een industriële partner blijft voor het programma. Volgens Bogdan is daar nog geen duidelijkheid over. “We hebben geen regels wat er gebeurt als een partij zich terugtrekt. Ik denk dat de partners die overblijven met elkaar in discussie moeten wat ze moeten doen met de industrie in Canada die meewerkt”, zegt hij. Bogdan benadrukte dat de Joint Program Office nog geen bericht gehad heeft dat Canda zich daadwerkelijk terugtrekt.

Vlak na de aankondiging van Trudeau noemde een Amerikaanse senator dat een “stomme beslissing”.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button