De aandelen van Boeing en Airbus namen een flinke duik nadat Delta topman Anderson zei naar tweedehands toestellen te kijken en veel kansen te zien.
Anderson zei voor $ 10 miljoen een tweedehands B777-200 te kunnen kopen. Delta koopt vaker gebruikte toestellen zoals een batch van circa 100 B717’s. Die worden opgeknapt en kunnen dan weer jaren mee, vooral de befaamde onderhoudsdienst van de maatschappij. Door de lage aankoopprijs kan het uit met minder zuinige toestellen te vliegen.
Airbus en Boeing proberen toestellen te verkopen die over enkele jaren uit productie gaan. Voor Boeing gaat het om de B777-300 en voor Airbus de A330’s. Het is extreem duur om de productie stil te leggen totdat de nieuwe B777X en A330neo’s er zijn. Maar als de prijs van tweedehands toestellen laag wordt zullen de bouwers geen nieuwe toestellen meer verkopen, ze zitten dan met een enorme kostenpost. Beleggers reageerden daarop door aandelen te verkopen.
Wat zei Delta?
$ 10 miljoen voor een circa tien haar oud toestel, dat zei de topman. In de media gezegd dat er voor die prijs 777’s en A330’s werden aangeboden. Terugkijkend naar de uitspraak van Anderson bleek hij het over een aanbod voor één toestel te hebben. Waarschijnlijk van een maatschappij die zeer acuut om geld verlegen zit. Het is wel zo dat B777-200’s inmiddels alweer uitgefaseerd worden. Malaysia en Kenya hebben toestellen te koop staan. Ook het failliete TransAero vliegt er mee rond. Deze komen allemaal op de markt. Singapore Airlines vliegt met 23 stuks rond. De lease daarvan verloopt over niet al te lang. Met zoveel toestellen op de markt gaan prijzen mogelijk verder zakken. Momenteel staan er 27 te koop, volgend jaar zouden het er al 40 zijn.
Olie
Het Delta-idee valt of staat met de olieprijs. Hoe lager de olieprijs hoe voordeliger oude toestellen zijn. De OPEC komt niet tot een overeenkomst, Rusland heeft geld nodig, Iran gaat meer produceren nu de sancties worden opgeheven en de Chinese industrie draait momenteel niet lekker. De olieprijs blijft dus nog wel even laag. Maar de olieprijs blijft niet eeuwig laag en dan zijn de nieuwe toestellen weer voordeliger.
Bubble
Airbus staat er relatief beter voor dan Boeing. De A330neo komt in 2017 al op de markt, terwijl Boeing pas vanaf 2020 met de B777-9X komt, de -8X volgt nog later. Airbus denkt met de productie beperkingen van afgelopen tijd voldoende maatregelen te hebben genomen om de winstgevendheid van de A330 te waarborgen. Boeing gaf onlangs aan de productie waarschijnlijk ook aan te passen. Ze zullen er nog circa 200 moeten verkopen om dit waar te kunnen maken.
Die 10 miljoen is volgens analisten een one-time-offer. Zij zien de B772’s nog steeds voor $ 35 tot 50 miljoen te koop staan. Het is volgens een Ascend-database analist dat de prijzen met 20% omlaag zijn gegaan. Waarom zou een maatschappij nu een gloednieuw toestel kopen als dezelfde voor minder kan worden gekocht? Brochureprijs van een A330-200 is 229 miljoen. Kortingen lopen doorgaans tot 50% op, maar Airbus doet er voor de A330’s nog een schepje bovenop om de productie maar draaiend te houden. Als de korting 60% wordt dan komt de prijs uit op $ 137 miljoen. Grote voordeel is dat het toestel dan helemaal ingericht naar de wensen is.
Een tweedehands kost $ 45 tot 50 miljoen. Dan moet er wel nog naar schatting $ 20-30 miljoen aan verbouwd worden om weer een nieuw toestel te hebben. Dan nog is een toestel flink goedkoper. Bij Up in the Sky heet dat toch wel een bubble.
De nieuwe Bose A30-pilotenheadset: beter dan ooit?
Bestel nu in de webshop van Bose Aviation!

