fbpx
MilitairNieuwsOnderwerpen

Northrop Grumman wint aanbesteding nieuwe bommenwerper VS

Northrop Grumman gaat de nieuwe stealth bommenwerper voor de US Air Force produceren. Dit heeft het Pentagon dinsdagavond laat bekendgemaakt.

De strijd om het contract ging tussen een combinatie van Boeing en Lockheed Martin en Northrop Grumman. De order voor de ‘Long Range Strike Bomber’ (LRS-B) is minimaal 55 miljard dollar waard. In eerste instantie bestelt de luchtmacht 21 toestellen, volgens Flightglobal kan dit aantal oplopen naar tachtig.

Beide bouwers hadden al prototypes gemaakt, die volgens de Air Force al uitgebreid getest zijn. Het nieuwe toestel vervangt zowel de B-52 als de B-1, maar kan meer. Er kan veel informatie mee verzameld worden en het toestel kan onder andere de AWACS-vliegtuigen vervangen.

Boeing/Lockheed Martin
De verliezende combinatie Boeing/Lockheed Martin laat in een verklaring weten teleurgesteld te zijn. “Wij geloven dat onze combinatie een ongeëvenaarde ervaring, geschiktheid en middelen meebrengt voor dit belangrijke programma. We willen graag weten hoe er gescoord is qua prijs en risico.” De combinatie stelt dat er nog overlegd wordt over eventuele stappen. Binnen tien dagen na het besluit kan er nog bezwaar worden aangetekend.

Redding
Flightglobal stelt dat de order voor Northrop een redding betekent omdat er weinig werk meer is. Volgens het Pentagon is bij de keuze geen rekening gehouden met dit soort bedrijfsbelangen. Wel hebben alle drie de fabrikanten nu weer een groot defensieproject: Lockheed heeft de F-35, Boeing de KC-46 en Northrop de LRS-B.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button