fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpen

ICAO tegen verbod op vervoer lithiumbatterijen

Luchtvaartorganisatie ICAO wil geen verbod opleggen op het vervoer van oplaadbare lithiumbatterijen. Dit melden bronnen aan persbureau AP.

In het ICAO ‘dangerous goods panel’, waarin zeventien leden een advies uitbrengen aan ICAO, stemden tien leden tegen het opleggen een verbod, zeven stemden voor. De leden zijn lidstaten en pilotenorganisaties of vliegtuigbouwers. Onder andere de Verenigde Staten, Rusland, Spanje en de bouwers stemden voor een verbod. Onder de tegenstemmers waren Italië, Nederland, Japan, Groot Brittannië en IATA. De kans dat ICAO het advies niet overneemt is klein. Het besluit om batterijen te vervoeren moet bij de maatschappijen zelf blijven liggen, vinden de tegenstemmers.

Diverse maatschappijen hebben het vervoer van batterijen verboden nadat testen van de FAA aantoonden dat veel batterijen bij elkaar een grote brand kunnen veroorzaken. De brandblussystemen aan boord van een vliegtuig zouden niet berekend zijn op de grootte van de brand.

Het panel vindt wel dat airlines eerder geïnformeerd moeten worden dat er batterijen vervoerd worden. Bij kleine hoeveelheden is dat nu nog niet nodig; vervoerders kunnen zoveel verpakkingen met batterijen tot één pakket vormen. Ook mogen batterijen die vervoerd worden slechts voor dertig procent geladen zijn. Hoe minder de batterijen geladen zijn, hoe kleiner het brandgevaar is.

 

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button