fbpx
AirlinesIncidentenNieuwsOnderwerpen

Air France-KLM, Lufthansa en BA mijden Sinaï

Drie van de vier grootste vliegtuigmaatschappijen mijden het luchtruim boven de Sinaï, zo hebben woordvoerders van Air France-KLM, Lufthansa en British Airways zaterdag gemeld. Dit blijft zo totdat er meer duidelijkheid is over de oorzaak van de vliegramp met de Metrojet Airbus A321. Eerder werd al gemeld dat er geen overlevenden zijn.

IS-gerelateerde groepering claimt neerhalen

De Sinaï is het driehoekige en bergachtige schiereiland in het oosten van Egypte. Het wordt ook wel de brug van Afrika naar Azië genoemd. In delen van de Sinaï zijn jihadistische groeperingen actief. Wilayat Sinaï, opgericht in november 2014, is een van deze groeperingen. Ze zeggen bij IS (Islamitische Staat) te horen. Wilayat Sinaï claimt het toestel te hebben neergehaald. De groep telt volgens Israëlische inlichtingen 500 tot 1000 leden. Eerder al verspreidde Wilayat Sinaï video’s waar ze MANPADS lanceren, oftewel man-portable air-defence systems.

Toch verwierp de Russische minister van transport Maksim Sokolov de claim vandaag direct. Het zou ongeloofwaardig zijn, aangezien de wapens waarover de IS-gerelateerde groepering beschikt niet tot 10 kilometer kunnen komen.

Geen eerste aanwijzingen voor terroristische aanslag

De Egyptische autoriteiten zeggen verder geen sporen te hebben gevonden van een raket. De eerste onderzoeken wijzen in de richting van een technisch mankement. De twee zwarte dozen van het vliegtuig van de Russische vliegtuigmaatschappij Metrojet zijn inmiddels gevonden, meer over de oorzaak van het vliegtuigongeluk zou in de loop van volgende week duidelijk moeten worden. Volgens de NOS zou de Russische inspectie voor verkeer bij recente controles overtredingen hebben gesignaleerd. De Russische federale recherche deed vandaag al invallen in alle kantoren van de Russische luchtvaartmaatschappij.

De gezagvoerder was met 12.000 vlieguren een van de meest ervaren piloten van de vliegtuigmaatschappij, de A321 was met 56.000 vlieguren een van de oudste in de vloot. Vliegtuigbouwer Airbus heeft volledige medewerking toegezegd bij de grootste vliegramp uit de Russische geschiedenis.

KLM en andere Nederlandse vliegtuigmaatschappijen

Een woordvoerder van de KLM liet weten dat KLM zaterdag in ieder geval niet over het gebied vliegt. De luchtvaartmaatschappij houdt de situatie de komende tijd scherp in de gaten. Overigens vliegt KLM gemiddeld 3x per maand over de Sinaï. Dit is dan de vlucht vanaf Schiphol naar Damman in Saudi-Arabië.

Corendon Airlines, dat met de vakantievluchten vaak naar de rand van de Sinaï vliegt (Sharm el Sheikh), meldt dat het nooit over de Sinaï vliegt. TUI (voormalig Arke) vliegt alleen over het zuidelijkste puntje van de Sinaï, naar de Jordaanse badplaats Aqaba. De reden hiervan is dat de vliegtuigen anders niet kunnen landen.

Andere maatschappijen

Lufthansa vliegt wat vaker over de Sinaï, volgens een woordvoerder gaat het om minder dan 10 vluchten per dag. Deze zullen nu dus niet meer over de Sinai gaan. Emirates en Thomas Cook stoppen tijdelijk met vluchten over het schiereiland. Ook British Airways kwam volgens de BBC een paar uur geleden met hetzelfde besluit naar buiten.

Meer

Lees alles over de MetroJet A321 vliegramp in ons dossier.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Redactie Upinthesky

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button