fbpx
MilitairOnderwerpen

F-35 motor onderhoud in nieuwbouw Woensdrecht

Voor het onderhoud van F-35-motoren bouwt Defensie op Logistiek Centrum Woensdrecht een werkplaats en een proefdraaiopstelling. Hier gebeurt vanaf 2019 het onderhoud aan zowel Italiaanse als Nederlandse F-35 motoren. Mogelijk volgt later nog het onderhoud aan de F-35-motoren van andere landen. Dit laat minister Jeanine Hennis-Plasschaert weten in een brief aan de Tweede Kamer.

De proefdraaiopstelling wordt volledig omsloten en geluiddempend. Defensie schaft voor de opstelling speciaal gereedschap en ICT-middelen aan. De faciliteiten en middelen worden eigendom van Defensie. Het onderhoud aan de F-35-motor gebeurt door een private partner, net als nu bij de F-16-motoren.

Gedeelde investering
Met de vastgoedinvestering is een bedrag gemoeid van €80 tot €90 miljoen. Defensie financiert de helft. Naar verwachting nemen Economische Zaken en de Provincie Noord-Brabant elk een kwart voor hun rekening. De aanbesteding van het project begint binnenkort, waarna het tussen 2016 en 2019 wordt uitgevoerd.

Verdeling motoronderhoud
Het onderhoud aan de F-35-motoren gebeurt in Nederland, Noorwegen en Turkije. De Noorse en Turkse werklast wordt in de betreffende landen uitgevoerd. Het overige onderhoudswerk aan motoren in de Europese regio (zoals de in Europa gestationeerde Amerikaanse F-35-toestellen) wordt toegewezen. Het land dat ‘best value’ levert, krijgt een groter deel van het werkaanbod.

Gunstig voor Defensie(-industrie)
“De komst van het motorenonderhoud naar Nederland is gunstig voor Defensie en voor de Nederlandse Defensie-industrie”, schrijft Hennis in de kamerbrief. “Het leidt tot behoud van hoogwaardige kennis over motorenonderhoud en legt een stevige basis onder het Logistiek Centrum Woensdrecht. Daarnaast vergroot het de kansen van de Nederlandse Defensie-industrie bij het binnenhalen van extra F-35 onderhoudswerk. Ook ontstaan kansen voor andere bedrijven binnen onder meer de luchtvaart- en Defensiesector.”

Minister Henk Kamp van Economische Zaken: “Nederland beschikt over veel en kwalitatief hoogstaande Defensie- en luchtvaartexpertise. Zo zijn meer dan 25 bedrijven betrokken bij de productie en instandhouding van de F-35. Dat varieert van het produceren van lichtgewicht materialen voor deuren en vleugels tot het ontwikkelen van motoronderdelen en speciale software. Deze expertise betaalt zich nu uit. Ingeschat wordt dat motoronderhoud en ander onderhoudswerk, logistieke dienstverlening en overige werkzaamheden meer dan 13 miljard euro aan bedrijvigheid opleveren. Hiermee zijn meer dan 1600 banen gemoeid, om te beginnen in Zuidwest-Brabant maar ook in andere delen van Nederland.”

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button