fbpx
Onderwerpen

Zuid-Afrikaans vliegtuig op waterstof

Een unmanned aerial vehicle (UAV) voor onderzoek naar en monitoring van de natuur is het eerste vliegtuig op waterstof dat volledig doorontwikkeld zal worden in Zuid-Afrika. Het prototype, ontwikkeld door Mark van Wyk – particulier piloot en ondernemer in Kaapstad – kreeg op 29 oktober in Pretoria de eerste prijs op de eerste Afrique Aviation Innovation Awards. Dit meldt de Department of Science and Technology van Zuid-Afrika.

Het toestel laat de mogelijkheden zien van hydrogen fuel cell technology (HFCT) als schoon brandstofalternatief. De waterstofcellen zijn CO₂-neutraal en volledig milieuvriendelijk. Hierdoor kan het UAV grotere gebieden in kaart brengen ten behoeve van natuur onderzoek tegen lagere kosten en kleinere milieurisico’s.

“Het systeem is volledig toxicant-free. In de toekomst willen we de techonologie verder ontwikkelen tot het punt dat het krachtig genoeg is voor bemande vluchten. Zowel Boeing als Airbus hebben flink onderzoek gedaan naar hydrogen fuel cells, en dit zou heel goed de toekomst van groene luchtvaart kunnen zijn,” aldus van Wyk.

 

Bestel het boek Love is in the air!
Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button