De luchthaven van Jakarta vermindert het aantal vluchten per uur. Op dit moment worden er in piekuren nog 72 toestellen afgehandeld, dat worden er straks zestig. Dit meldt ATW Online.
Reden voor de vertraging is een tekort aan luchtverkeersleiders. Volgens een hoge official op het ministerie van transport kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. “Een hoge frequentie van vluchten geeft een groter risico op botsingen en incidenten”, aldus Muzaffar Ismail, verantwoordelijk voor de luchthavens in het land. De vermindering in capaciteit heeft wel tot gevolg dat de luchthaven langer open blijft.
Capaciteitsprobleem
Het vliegveld zucht al langere tijd onder een tekort aan ruimte en problemen die daarmee samenhangen. De luchthaven was berekend op 22 miljoen passagiers per jaar, inmiddels komen er jaarlijks 62 miljoen reizigers aan. Er zijn plannen voor een derde landingsbaan en een nieuwe terminal. Om meer ruimte te creëren op het platform worden toestellen die daar ongebruikt staan, inmiddels verschroot.
Widebody’s
Flagcarrier Garuda heeft geopperd om binnenlandse vluchten uit te gaan voeren met widebodies in plaats van narrowbodies. “Misschien gaan we dat doen”, zei CEO Arif Wibowo. Hij noemt vijf binnenlandse routes waarop grotere toestellen kunnen worden ingezet. Voor iedere route wil Wibowo kijken of de vraag te matchen is met de capaciteit van de maatschappij. Grotere toestellen betekent minder vliegverkeer. De problemen in de terminals worden er niet mee opgelost.
FAA
Indonesië wordt door de FAA nog ingedeeld in ‘categorie 2’, waarmee wordt aangegeven dat er nog onvolkomenheden zijn in de luchtvaart. Het land zou eerder dit jaar toegevoegd worden aan de veilige categorie 1, maar die promotie is uitgesteld. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit is de Indonesische regering op de goede weg, maar willen zij teveel werk in één keer doen. “We vinden dat de tijd tekort is”, zegt de woordvoerder.