fbpx
BoekenNieuws

Recensie: James Salters ‘Dwars door de dagen’

Dwars door de dagen - James SalterJames Salter | Dwars door de dagen
Paperback | 384 pagina’s | € 19,90
ISBN 978-90-23491-15-6
De Bezige Bij | 2015
Waardering_Recensie_Sterren_2

James Salter zou een echte schrijvers schrijver zijn, voornamelijk gelezen en gewaardeerd door andere schrijvers. In zijn autobiografie Dwars door de dagen komt het geringe verkoopsucces summier aan bod, en de andere schrijvers des te meer. Meer dan wat ook lijkt zijn leven bestaan te hebben uit diners en dansavonden, met de groten der literaire aarde, die Salter in zijn herinnering keer op keer vol lof over hem laat spreken. Dit kan natuurlijk allemaal echt zo gebeurd zijn, of in ieder zou het kunnen dat Salter het zich oprecht zo herinnert, maar na verloop van tijd begint het wat te vermoeien en irriteren. Het voegt te weinig toe aan de beschrijving van de ontwikkeling die hij doormaakt van jongeman tot schrijver, en de herhaling op zich doet afbreuk aan wat ongetwijfeld een interessant leven is geweest.

Het enige deel van zijn ontwikkeling dat wat nader wordt beschreven en daarmee meteen wel de moeite waard is, is zijn tijd bij de Amerikaanse luchtmacht. Als jonge jongen gaat hij in dienst, niet omdat hem dat zo trekt maar omdat dat nu eenmaal is wat zijn vader van hem verwacht, en aanvankelijk kan hij niet aarden in de geïnstitutionaliseerde omgeving van geschoren koppies en uniformen, appels en strikte regels. Pas als hij zich na een jaar realiseert dat hij vlieger wil worden, bind hij in en richt hij zich naar de normen en waarden van Amerikaanse tucht. Niet heel gedetailleerd beschrijft Salter deze periode, maar de sfeer van gedeelde smart en onschuldig getreiter weet hij goed op te roepen.

Zijn opleiding tot militair piloot en de periode hierna beschrijft Salter iets uitvoeriger. Helaas niet per se ten goede: hij noemt zoveel namen, plaatsen en gevechtsmissies zonder duidelijk geografisch en chronologisch kader, dat het de lezer op den duur duizelt en bijna geen enkel persoon behalve Salter zelf in de verbeelding kan groeien tot een volledig mens met voor hem of haar specifieke karaktereigenschappen. En dat is jammer, hoewel deze jaren verreweg de leukste zijn om over te lezen. Hoewel ook al voor deze levensfase geldt dat hoe hoger hij in functie opklimt hoe meer diners hij bijwoont met steeds volgens hemzelf interessanter gezelschap, valt er tenminste in de jongere Salter nog een hang naar avontuur te bespeuren.

[bol_product_links block_id=”bol_56374beea7f75_selected-products” products=”9200000036299775″ name=”Dwars door de dagen” sub_id=”James Salter” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Boekrecensies

Elke dinsdag een recensie van een luchtvaartboek in de boekenrubriek.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button