Bij de vierde helikopterveiligheidsdag, op 16 oktober op het NLR, stond de verhouding tussen de bemande helikopterwereld en de onbemande wereld centraal.
De onbemande helikopters, in de volksmond bekend als drones, nemen in groten getale toe. Dat levert veiligheidsrisico’s op voor de bemande helikopters. Daarom willen diverse partijen dat er snel actie wordt ondernomen. “Als het fout gaat, zijn we allemaal te laat geweest”, zei Michael Zwartelé, safety manager bij ANWB Medical Air Assistance.
In diverse presentaties werd een beeld geschetst van wat de risico’s zijn voor helikopterbemanningen, wat de mogelijke oplossingen zijn en wat er nu aan handhaving gedaan wordt.
Zwartelé en Dave Rietveld (Heli Holland) gingen in op de gevaren van een drone: de helikopterbemanning weet vaak niet waar het apparaat vandaan komt en wat het gaat doen. Boris Langendoen stipte namens ontwikkelaar Delft Dynamics een aantal knelpunten aan voor het werken met drones in een gebied waar ook bemande luchtvaart is.
Natalie Münninghof (NLR) nam de aanwezigen mee in de mogelijke risico’s voor een helikopter bij een botsing met een drone. De botsing kan komen doordat de drone niet zichtbaar is, doordat het toestel niet goed bestuurd wordt of doordat het onbestuurbaar wordt. Het ‘speelgoedelement’ van een drone vergroot het risico op een crash, stelde ze. Volgens de luchtvaartregels moet een drone altijd uitwijken voor een bemande helikopter.
Met een ‘Detect and Avoid’ systeem kan een drone mogelijk zichtbaar gemaakt worden. Jan Floris Boer (NLR) vertelde hier over, het systeem moet binnenkort getest gaan worden met een onbemande helikopter en een toestel van de Kustwacht bij het Nederlands RPAS Test Centre in Flevoland.
Michel Versteeg (AEC) vertelde uit eigen ervaring hoe het is als er ineens een drone naast een vliegtuig opduikt. Hij dacht eerst een vogel te zien, maar het bleek een drone te zijn.
De slotpresentatie was voor Tjeerd Tiedemann van de luchtvaartpolitie. Hij liet met treffende foto’s de gevaren van een drone zien, voor zowel mens als gebouw en legde ook uit waar hij tegenaan loopt qua handhaving. De politie handhaaft wel, benadrukte hij, maar dat wordt niet gepubliceerd. Dit versterkt het idee dat alles mag.
Hoe het nu verder moet, is een lastige vraag. Veel aanwezigen vonden het vooral belangrijk met elkaar in gesprek te blijven en de gebruikers heel goed voor te lichten en bewust te maken van de risico’s.
Unieke kans: win een proefles elektrisch vliegen!
Kom op 5 april langs bij E-Flight Academy op Teuge Airport en maak kans op een proefles elektrisch vliegen.
