fbpx
AirlinesOnderwerpenVliegtuigen

Air Baltic CS300 launch customer

Bombardier heeft op de Dubai Airshow aangekondigd dat airBaltic de launch customer wordt van de nieuwe CS300.

Het toestel zal eind 2016 worden geleverd. De maatschappij heeft dertien toestellen en zeven opties in bestelling.

AirBaltic zegt blij te zijn de eerste maatschappij te worden met de CS300 toestellen. Ze gaan de oude B737-300’s en B737-500’s vervangen. AirBaltic heeft dan een volledige Bombardier vloot, met naast de CSeries twaalf Q400 turboprops. De deal ging nog bijna niet door, omdat airBaltic geen banklening kon krijgen. De staat en een Duitse investeerder leggen nu het geld neer.

Bombardier: “We are thrilled to confirm that airBaltic will be the first airline in the world to operate the CS300 aircraft. As one of Europe’s leading innovative airlines, airBaltic is successfully reshaping its business plan and expanding network capacities on the backbone of the C Series aircraft – which will provide the perfect fusion of performance, technology and comfort. The unrivaled cabin living space offered by the CS300 aircraft will allow airBaltic to optimize its extra capacity seating offerings without comprising passenger comfort, together with world-class flying experience”.

Air Baltic: “Bombardier’s CS300 airliners are integral to the execution of airBaltic’s business development strategy and fleet optimization plan. As the airline increases its network potential, we will do so by replacing older jet aircraft.”

Swiss_CSeries_CS100

Testprogramma

Bombardier zegt op de Dubai Airshow dat het testprogramma bijna voltooid is. Er moeten nog enkele tests gedaan worden voordat de type goedkeuring door Transport Canada kan worden afgegeven. Er zijn inmiddels meer dan 1.000 vluchten gedaan met de vijf testtoestellen. Bombardier is blij dat alle mogelijke tests nu afgerond zijn en er geen verrassingen meer kunnen komen. De laatste fase waar het toestel nu in zit is het bewijzen dat het een normale operatie kan draaien. Dit is al aangetoond in Canada en de VS. Alleen in Europa moet dit nog gebeuren.

Het eerste toestel dat geleverd gaat worden is een CS100 aan Swiss. Die maatschappij gaat als eerste route op London City vliegen. Levering staat gepland voor de eerste helft van 2016. Een half jaar later volgt dus de CS300 voor airBaltic.

Dubai Airshow

Alles over de Dubai Airshow in ons dossier.

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button