fbpx
MilitairNieuwsOnderwerpen

Protest Boeing tegen keuze LRS-B

Boeing tekent officieel bezwaar aan tegen het besluit van de US Air Force om de opdracht voor de long range strike bomber (LRS-B) aan Northrop Grumman te gunnen.

Boeing en Lockheed Martin noemden het verliezen van de aanbesteding eerder een teleurstelling. Volgens Defensenews trekt Boeing met name de capaciteit van Northrop Grumman in twijfel en vindt de bouwer dat er bij de aanbesteding niet voldoende gekeken is naar voorstellen om de kosten te drukken. Het project kenmerkt zich door oplopende kosten en vertragingen.

Northrop Grumman stelt de kostprijs per toestel op 563 miljoen dollar, terwijl het Pentagon een prijs van 606 miljoen dollar begroot had. Dit is één van de redenen dat het bedrijf de opdracht kreeg, stelt Defensenews. Het budget voor volgend jaar wordt mogelijk met vele miljoenen verminderd.

Een woordvoerder van Northrop Grumman is teleurgesteld door de actie van Boeing. Het keuzeproces was grondig, stelt hij. “Wij hebben een benadering die goedkoper is en gebaseerd is op bewezen prestaties”, aldus Randy Belote.

Verdeeld

Analisten zijn verdeeld over de kansen van Boeing om de opdracht alsnog binnen te halen. Rond de aanbesteding van de KC-46 tanker lukte dit wel, die opdracht was oorspronkelijk voor Airbus. Bij de productie van het tankvliegtuig rijgt Boeing vertragingen aaneen, dat scenario zal de Air Force nu willen voorkomen.

 

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button