fbpx
MilitairNieuwsOnderwerpen

Air Force legt werk LRS-B stil

De Amerikaanse luchtmacht legt het werk voor de long range strike bomber (LRS-B) voorlopig stil. Dit gebeurt vanwege het bezwaar dat Boeing gemaakt heeft tegen de aanbesteding. Die werd gewonnen door Northrop Grumman, dat Boeing en Lockheed Martin aftroefde. Dit melden diverse Amerikaanse media.

Boeing diende begin deze week een bezwaarschrift in tegen de beslissing van de luchtmacht om voor Northrop te kiezen als bouwer. Volgens Boeing is in de keuze niet voldoende meegewogen dat Boeing en Lockheed de kosten van het project naar eigen zeggen kunnen drukken. Ook zou niet naar technische ontwikkelingen bij de productie gekeken zijn.

Northrop Grumman stelt de kostprijs per toestel op 563 miljoen dollar, terwijl het Pentagon een prijs van 606 miljoen dollar begroot had. Dit is één van de redenen dat het bedrijf de opdracht kreeg, stelde Defensenews eerder deze week.

Een woordvoerder van Northrop zei toen nog dat hij een protest jammer zou vinden omdat het project vertraging oploopt terwijl de aanbesteding zorgvuldig was; de toestellen zijn uitgebreid getest. Het bezwaarschrift van Boeing wordt op 16 februari 2016 door een rechtbank behandeld.

 

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button