NieuwsOpmerkelijk

Drones gaan haaien opsporen

Een Australisch bedrijf heeft een camera ontwikkeld die haaien kan herkennen. Gemonteerd op een drone kunnen de kusten non-stop in de gaten worden gehouden.

De camera’s herkennen de haaien op basis van hun vorm en beweging. Deze zomer worden de camera’s uitgetest. Momenteel is het zo dat er met vliegtuigen wordt gepatrouilleerd. Elke twee uur wordt overgevlogen. Mensen aan boord van het toestel kijken of ze haaien zien.

De ontwikkelaar van de shark-drone zegt dat het haaien opsporen te laten doen door de drone de pakkans van haaien groter wordt. Een mens kijkt niet altijd in dezelfde richting en is soms afgeleid. De camera’s hebben een 360 graden view. De drone kan lang boven de kustlijn hangen om het water non-stop in de gaten te houden.

De kosten zijn 50 tot 80% lager dan patrouilles op de huidige manier. Als een haai wordt gespot worden lifeguards ingeschakeld.

Tags

Joeri van Ormondt

Hoofdredacteur. Joeri woonde vanaf z'n geboorte 'onder' de Zwanenburgbaan. Hij is MSc in de bedrijfskunde (Rijksuniversiteit Groningen). Joeri is mede-oprichter van Up in the Sky. Daarnaast is hij actief als logopedist.

Gerelateerde artikelen

Back to top button