KLMNieuwsNL nieuwsOnderwerpSchiphol Airport

“Schiphol werft actief concurrenten van KLM”

Schiphol zou KLM tegenwerken door actief concurrenten van de maatschappij naar het vliegveld te halen. Dat meldt De Telegraaf maandagochtend.

Schiphol zegt dat het niets kan doen tegen de vestiging van vliegtuigmaatschappijen die concurreren met KLM, zoals Emirates (sinds 2010), Qatar Airways (sinds 2015) en Ryanair (sinds 2015). Het toewijzen van slots gebeurt door een onafhankelijke slotcoördinator. Schiphol CEO Jos Nijhuis liet bij herhaling weten geen invloed te hebben op de toewijzing van slots.

Anderzijds zou Schiphol actief concurrenten van KLM benaderen. Vorig jaar werd American Airlines benaderd om nieuwe routes vanaf Schiphol te openen. American Airlines is een grote concurrent van partner Delta Air Lines. Ook andere maatschappijen zouden in het zadel zijn geholpen door Schiphol. Een woordvoerder van Schiphol kan het bericht niet bevestigen. Volgens de Telegraaf zou Emirates een premie van twee miljoen euro gekregen hebben om de route tussen Dubai en Amsterdam te openen.

Samenwerkingsovereenkomst
In 2013 sloten Schiphol en KLM een samenwerkingsovereenkomst. KLM werd in deze overeenkomst verzekerd van een plek op Schiphol, andere vliegtuigmaatschappijen zouden in de toekomst moeten uitwijken naar Lelystad Airport. Het actief werven van concurrenten van KLM en Delta Air Lines gaat tegen deze samenwerkingsovereenkomst in. ‘Schiphol kan nieuwe klanten niet weigeren, maar actieve werving is een ander verhaal’, schrijft De Telegraaf. Lang niet alle maatschappijen lopen warm voor een verplaatsing naar Lelystad.

Tags

Redactie Upinthesky

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button