fbpx
OnderwerpenOpmerkelijkVliegtuigen

Airlander voor het eerst los van de grond – foto

De Airlander is op 31 oktober voor het eerst als civiel luchtschip los geweest van de grond. Dit maakt Hybrid Air Vehicles, de ontwikkelaar van het voertuig, bekend op haar website. Het toestel werd gevuld met 1,3 miljoen ft3 helium wat zorgde voor de lift. Het luchtschip bleef in haar hangar in Cardington en werd door vier heftrucks voortbewogen door de ruimte. De eerste vlucht buiten de Hangar zal op zijn vroegst in 2016 plaats vinden.

De Airlander is een kruising tussen een vliegtuig en een luchtschip en werd oorspronkelijk ontwikkeld voor het Amerikaanse leger. In 2012 stopte het leger met het project waarna de ontwikkeling in Engeland verder ging als civiel voertuig. Als onderdeel van het Amerikaanse leger maakte het toestel eerder al een testvlucht in New Jersey.

“Seeing the Airlander come to life and floating was simply breath-taking”, zegt Mike Durham, technisch directeur van Hybrid Air Vehicles. “This is a key moment for the UK’s aerospace industry in getting this unique aircraft ready for flight.”

Op de plaats waar het nu staat in de hangar zullen de vleugels, het staartvlak en de ‘cockpit’ worden bevestigd. Ook zal het toestel worden uitgerust met vier vier-liter diesel motoren, waarvan er twee aan de achterkant komen en twee richting de voorzijde van het toestel aan de zijkant.

Het luchtschip is groter dan de Airbus A380, waarmee de Airlander het grootste luchtvoertuig ter wereld is. Het ontleent zijn lift voor zestig procent aan het helium en voor veertig procent aan de vleugels. Het is daarnaast ook een hybride voertuig en zal tot 48 passagiers kunnen vervoeren.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button