fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpen

Nieuwe staking dreigt bij Lufthansa ondanks gesprekken

Lufthansa wil op 2 december opnieuw met de drie werknemersbonden om de tafel om tot een CAO-akkoord te komen. Voor het zover is, wil UFO weer drie dagen gaan staken. De vakbonden UFO, VC en Verdi onderhandelen al ruim anderhalf jaar met de maatschappij.

Het Duitse persbureau DPA meldt dat UFO, de vakbond voor cabinepersoneel, in ieder geval komende donderdag, vrijdag het werk neerlegt omdat er geen nieuw bod komt. Volgens UFO-voorman Nicoley Baublies kan de staking verlengd worden naar maandag 30 november, tenzij Lufthansa in het weekend met een goed aanbod komt.  In het weekend zelf wordt er niet gestaakt.

Lufthansa wil een nieuwe CAO afsluiten omdat er bezuinigd moet worden. Door die bezuinigingen hoopt de maatschappij de concurrentie met andere maatschappijen weer aan te kunnen. De onderhandelingen met de vakbonden verlopen bijzonder moeizaam en weinig succesvol. Pilotenvakbond VC en UFO, die negentienduizend man cabinepersoneel vertegenwoordigt, hebben tijdens de overleggen al meerdere stakingen uitgeroepen.

De meest recente staking vond twee weken geleden plaats: toen werden in totaal 550.000 reizigers gedupeerd doordat vakbondsleden van UFO een week lang niet aan het werk gingen. Alle stakingen bij elkaar kostte de maatschappij miljoenen euro’s. Ook Verdi, de bond die het grondpersoneel vertegenwoordigd, heeft nog geen akkoord bereikt.

De raad van bestuur van Lufthansa Group heeft er volgens ATW Online wel vertrouwen in dat er nu een oplossingen gevonden kan worden, mits alle vakbonden een nieuwe kostenstructuur accepteren. Dat houdt concreet in dat Lufthansa de pensioenopbouw gaat hervormen. Deze maatregel en de oprichting van Eurowings zette bij de vakbonden kwaad bloed en waren reden om onderhandelingen af te breken en stakingen uit te roepen.

Logische stap
Volgens Lufthansa-CEO Karl Garnadt is de oprichting van Eurowings een logische stap. “De helft van de Europese passagiers kan qua prijs kiezen met welke maatschappij ze vliegen. Wij hebben daar geen antwoord op gehad, met onze kosten is het onmogelijk om daar tegen op te boksen. Eurowings is ons antwoord.”

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button