fbpx
NieuwsOpmerkelijk

Airbus patenteert losse cabines

Naast het bouwen van vliegtuigen en helikopters richt Airbus zich ook op het claimen van patenten. Het nieuwste toegekende ontwerp bevat een nieuwe cabine voor in een vliegtuig.

Bij het Frans-Duitse concern lijken ze niet moeilijk te doen om een patent meer of minder. Na een vliegtuig dat mach 4,5 haalt en een nieuwe cabine-indeling patenteert de vliegtuigbouwer nu een manier om de turnaround-tijden te verkorten: losse capsules die een cabine bevatten en in het vliegtuig geschoven kunnen worden, met passagiers en al. Het patent werd eergisteren goedgekeurd door een patentbureau in de Verenigde Staten.

Het patent omschrijft de losse cabine als volgt: een verwijderbare cabine-module, bestaande uit een vloer, met daar aan vast een vliegtuigromp en twee muren. “Binnen de muren vormen de vloer en de romp een cabine om passagiers, bagage of vracht of een combinatie te vervoeren.”

Tijdwinst
Het idee lijkt simpel: instappen bij de gate, als de cabine vol is wordt ‘ie in of op het vliegtuig geplaatst. Voor uitstappende passagiers zou iets soortgelijks moeten gelden. Het scheelt wachttijd voor passagiers en levert een luchtvaartmaatschappij geld op; hoe sneller een toestel weer in de lucht is, hoe meer geld het oplevert. De tech-website Wired zet begrijpelijkerwijs vraagtekens bij het patent, bijvoorbeeld rond de veiligheid. Het is niet wenselijk dat een cabine op dertigduizend ft. ineens loskomt van het vliegtuig.

Toekomstmuziek
Voorlopig lijkt dit patent, nog meer dan de andere patenten van Airbus, heel verre toekomstmuziek. Het claimen gebeurt vooral om de concurrentie te snel af te zijn.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button