AirlinesOnderwerpVliegtuigtype & -bouwer

Eerste Comac ARJ21 geleverd aan Chengdu Airlines

Het Chinese Chengdu Airlines is de eerste gebruiker van de ARJ21, het eerste vliegtuig van de Chinese vliegtuigbouwer Comac.

Low-cost carrier Chengdu noemt het een doorbraak in de mogelijkheden van China een eigen vliegtuig te ontwikkelen en produceren. In de ARJ21-700 gaan maximaal 90 passagiers. Comac gaat hiermee de concurrentie aan met onder andere Embraer en Bombardier. De Chinese autoriteiten hebben het toestel goedgekeurd voor binnenlandse vluchten. De Amerikaanse FAA heeft nog geen certificering afgegeven, waardoor de ARJ nog niet naar het buitenland kan vliegen.

China is ook bezig een toestel te ontwikkelen die de concurrentie met de Big 2 aangaat, de C919. Het vliegtuig krijgt dezelfde zuinige motoren als de B737 MAX en A320neo. De C919 gaat in eerste instantie de concurrentie aan met de kleinste narrow-body’s van Boeing en Airbus, de 737-700 en A319. De ARJ21 ontwikkeling kende vele vertragingen, het toestel is pas jaren later dan planning geleverd. De ontwikkeling heeft twaalf jaar geduurd.

De gloednieuwe ARJ21-700 landde zondag om 13:15 uur op Chengdu Shuangliu International Airport. Vanaf begin 2016 wordt het toestel ingezet op routes naar Beijing, Shanghai, Guangzhou en Shenzhen. Chengdu heeft gekozen voor een all-economy opstelling aan boord. De eerste tien piloten hebben een type-rating behaald.

Comac heeft meer dan 300 bestellingen voor het toestel, bijna allemaal vanuit China zelf. Een Congolese en Thaise maatschappij hebben ook bestellingen, respectievelijk drie en tien.

©Comac
©Comac

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Joeri van Ormondt

Hoofdredacteur. Joeri woonde vanaf z'n geboorte 'onder' de Zwanenburgbaan. Hij is MSc in de bedrijfskunde (Rijksuniversiteit Groningen). Joeri is mede-oprichter van Up in the Sky. Daarnaast is hij actief als logopedist.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close