fbpx
OnderwerpenVliegtuigen

Airbus begint productie Beluga XL

Airbus is begonnen met de constructie van de eerste onderdelen van het nieuwe transportvliegtuig: de Beluga XL. Vanwege de grote hoeveelheid bestellingen voor de A350 en andere toestellen kunnen de Beluga’s het vervoer van de onderdelen niet meer bijbenen. Het toestel moet in 2019 vliegen en in 2025 moeten de oude Beluga toestellen vervangen zijn. Dit melden diverse media, waaronder Flugrevue.

Ondertussen hebben de Airbusvestigingen in Nantes, Saint Nazaire, Toulouse en Hamburg hun productie plannen binnengekregen voor alle Beluga XL onderdelen. De Airbusfabriek in Nantes heeft de eerste “bulkhead 40” voor de eerste Beluga XL geproduceerd, meldt Airbus. De start van de eindmontage van het toestel is ingepland in begin 2017.

De huidige Beluga toestellen zijn gebaseerd op de A300, de Beluga XL op de A330-200. Het nieuwe toestel is uitgerust met Rolls-Royce Trent 700 motoren. Dit meldt Flightglobal. De Beluga XL biedt 30% meer capaciteit dan de huidige Beluga. Het nieuwe toestel heeft een op maat gemaakte ‘twin jet’ en kan complete vleugels en romp delen van de A350 vervoeren.

Specificaties
Lengte: 63,1 meter
Hoogte: 18,9 meter
Spanwijdte: 60,3 meter
Rompbreedte: 8,8 meter
Vleugeloppervlak: 361 m2
Motoren: 2x Rolls-Royce Trent 700
Vliegbereik: 4074 kilometer
Maximum take-off weight: 227 ton

A330_BelugaXL_1

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Ying de Jong

Redacteur. Ying heeft altijd al wat met vliegtuigen en de organisaties die met luchtvaart te maken hebben. Daarom is ze ook Aviation Operations gaan studeren aan de Hogeschool van Amsterdam en levert ze bijdragen aan Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button