fbpx
NieuwsOnderwerpenVliegvelden

FAA zet Thailand terug naar veiligheidsklasse 2

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft Thailand teruggezet naar veiligheidsklasse 2. De luchtvaart in het land voldoet niet aan de veiligheidseisen die de VS stelt, meldt de organisatie zelf.

De FAA voerde de afgelopen maanden een eigen veiligheidsaudit uit in Thailand, waar de veiligheid al langer onder vuur ligt. De autoriteit oordeelt nu dat Thailand de veiligheid onvoldoende op orde heeft om te voldoen aan aan de eisen in categorie 1 en dus wordt het land in categorie 2 geplaatst.

Categorie 2 betekent dat een land geen regelgeving heeft om luchtvaartmaatschappijen aan te toetsen of die regels niet naleeft. Ook kan het zijn dat de luchtvaartautoriteit op een aantal vlakken tekort schiet, bijvoorbeeld technische expertise, personeel of inspecties. Wat er in Thailand precies schort is niet duidelijk. Wel zijn er al langer zorgen, onder meer over het toezicht op de luchthavens. Dit gebeurt door een instantie die tegelijkertijd ook eigenaar is van veel luchthavens.

Veiligheidsprogramma
Amerika hanteert een eigen veiligheidsprogramma, het International Aviation Safety Assesment (IASA). Dit bestaat uit twee klassen. Landen die in klasse 1 zitten, voldoen ook aan de veiligheidseisen die ICAO stelt. Landen in klasse 2 doen dat niet. Carriers uit zo’n land mogen nog wel naar de VS blijven vliegen, maar mogen het aantal vluchten niet uitbreiden.

De FAA voert op dit moment veiligheidsaudits uit in alle landen met maatschappijen die naar de VS vliegen of waar maatschappijen een codeshare-overeenkomst hebben met Amerikaanse carriers. Die audits bepalen of een land voldoet aan de ICAO eisen.

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button