fbpx
MilitairOnderwerpen

USAF wil 100 LRS-B’s kopen

De US Air Force is van plan om 100 Long Range Strike-Bombers (LRS-B) te kopen. De stealth LRS-B’s zullen de B-1, B-2’s en B-52’s vervangen. Dit heeft de hoogste baas binnen de Air Force, Deborah Lee James, tijdens een evenement in de National Press Club gezegd.

James zegt: ‘’Ik geloof dat het er 100 zijn’’. De keuze voor deze hoeveelheid bommenwerpers ligt al maanden onder vuur, zeker nu er problemen met Rusland en China zijn. Velen stellen dat de 100 geplande toestellen niet genoeg zijn om de veiligheid te bewaren. Zo heeft een luitenant-generaal buiten dienst in september gezegd dat er in totaal 174 LRS-B’s nodig zijn.

Senator Mike Rounds zegt tegen Defense News: ‘’Onderzoek heeft aangetoond dat de luchtmacht 150 to 200 gevechtsklare bommenwerpers beschikbaar moet hebben, dit is veel meer dan de 80 tot 100 bommenwerpers die het Ministerie van Defensie wil hebben voor de toekomstige strijdmacht’’. Volgens Rounds is deze keuze gebaseerd op het beperkte budget. Het budget van de LRS-B’s is verlaagd, omdat de keuze voor een bouwer vertraging opliep en omdat een groot gedeelte van het geld toch niet uitgegeven zou worden.

Northrop-Grumman, onder andere maker van de B-2 Spirit, zal het militaire vliegtuig gaan bouwen. De order is minimaal 55 miljard dollar waard. Boeing en Lockheed Martin maakten ook kans, maar uiteindelijk won Northrop-Grumman, waarna Boeing bezwaar aantekende.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Quint Koops

Redacteur. Quint is al vele jaren zeer geïnteresseerd in de luchtvaart. Sinds een aantal jaar doet hij in zijn vrije tijd onder andere aan zweefvliegen. Op het moment studeert Quint Aviation Studies aan de Hogeschool van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

Back to top button