fbpx
NieuwsOpmerkelijk

Video: Harriers landen op Spaans vliegdekschip

Spanje heeft 12 Harriers en een trainingsmodel in gebruik. Deze toestellen zijn aan boord van het kleine vliegdekschip de Juan Carlos I. Het is geen vliegdekschip met volledige landingsbaan, vandaar dat er Harriers op gestationeerd zijn. De Harrier kan verticaal landen.

Spanje was van plan de Harriers te vervangen door de F-35B, maar heeft dit uitgesteld voor onbepaalde tijd vanwege de vele F-35 problemen en kostenoverschrijdingen. De Harriers krijgen een upgrade zodat ze tot tot halverwege de twintiger jaren meegaan. Omdat het VK de vloot Harriers met pensioen heeft gestuurd is er een overvloed aan onderdelen die voor relatief weinig geld kunnen worden verkregen.

Spanje wilde 15 tot 20 F-35B’s kopen ter vervanging. Het is het enige toestel dat aan de eisen van de marine voldoet. De verwachting is dat de JSF’s na 2025 alsnog in de vloot komen.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button