Up in the Sky stelt aan de hand van vijf vragen een aantal sprekers op de AKCD voor. Vandaag Rob Duivis van KLM.
Wie bent u, wat doet u binnen de KLM?
Mijn naam is Rob Duivis, sinds 1975 werkzaam bij KLM Engineering & Maintenance. Mijn achtergrond is powerplant engineer, bij de afdeling engineering van Engine Services van KLM E&M, in die hoedanigheid ben ik een groot aantal jaren verantwoordelijk geweest voor het testproces van motoren en betrokken bij de engineering processen binnen Engine Services. Daarnaast ben ik opgeleid als Lean Six Sigma Black Belt en in die hoedanigheid betrokken bij diverse procesverbeteringstrajecten.
Een andere activiteit waar ik mij al jaren mee bezig houd is het begeleiden van studenten van hogescholen en universiteiten bij stage, afstudeer- en promotietrajecten, evenals het verzorgen van gastcolleges op het gebied van gasturbine begrippen en onderhoud.
Mijn huidige functie binnen Engine Services is programmamanager voor de GE90 en CFM56-7B motor, het GE90 motoronderhoud wordt door KLM E&M uitbesteed aan Air France Industries, de CFM56-7B motor wordt door Engine Services onderhouden.
Waar gaat uw presentatie tijdens de AKCD over?
KLM E&M en Engine Services is momenteel volop bezig met de introductie van de Boeing 787 en de Genx motor, de presentatie die ik op de AKCD zal geven gaat over de introductie van dit nieuwe vliegtuig en met name het nieuwe type motor binnen Engine Services; Wat zijn de belangrijkste kenmerken van dit nieuwe type motor?
Wat betekent deze introductie voor de organisatie:
· Trainingen
· Authorisaties
· Tooling & equipment
· Inrichting engineering organisatie etc.
Waarom is dit onderwerp van belang voor de luchtvaart?
Dit onderwerp is van belang voor de luchtvaart en de Nederlandse in het bijzonder omdat de introductie van nieuwe vliegtuigen en motoren gebeurtenissen zijn die slechts eens in de paar jaar voorkomen. De gebruiksduur van huidige verkeersvliegtuigen omvat een lifespan van meer dan 25 jaar. Met de introductie van een nieuw vliegtuig en nieuwe voortstuwingssystemen zijn grote investeringen gemoeid. Daarnaast is het uniek dat het onderhoud van de GEnx motor op Schiphol bij KLM Engine Services uitgevoerd zal worden, dit is van groot belang voor de werkgelegenheid en ontwikkeling naar de toekomst. Een nieuw type motor brengt nieuwe technieken zoals de toepassing van composieten en verregaande elektronische integratie mee, dit heeft weer consequenties voor het trainen en opleiden van medewerkers.
Wat is de praktische toepassing en wanneer kan die gerealiseerd worden?
Momenteel is de Genx al voor een deel in onderhoud bij Engine Services, dit betreft geen motoren van de KLM vloot maar van externe klanten. De inrichting van alle processen en reparatietechnieken is nog in ontwikkeling, nog niet alle capabilities zijn ingericht.
Dit is een proces van een aantal jaren, en is mede afhankelijk van de snelheid en hoeveelheid motoren die uitgebouwd worden voor onderhoud.
Waarom zou u bezoekers aanraden naar uw presentatie te komen?
De presentatie geeft een inzicht in het introductieproces om een nieuw type vliegtuig en motor met de grootte en technische complexiteit van een Boeing 787 en Genx te introduceren en in onderhoud te nemen. Dit is interessant voor studenten die een loopbaan in de onderhoudswereld in de luchtvaart ambiëren, daarnaast is het ook voor medewerkers van andere disciplines interessant om te zien wat er bij onderhoud van vliegtuigen, componenten en motoren komt kijken.
AKCD
Op 12 december vindt bij de Hogeschool van Amsterdam de negende editie van de Aviation Knowledge Career Day (AKCD) plaats. Tijdens de dag zijn er diverse presentaties van sprekers uit de luchtvaartwereld, variërend van de Koninklijke Luchtmacht tot Schiphol en AviAssist, en van crew resource management tot windtunneltesten.
[su_divider size=”2″ margin=”10″]
Alles over AKCD
UpintheSky.nl is mediapartner van de AKCD 2015. Alle berichtgeving over de AKCD 2015 vindt u in ons dossier.