AirlinesIncidentenNieuwsOnderwerp

Eerste A350 Qatar op New York JFK breekt start af – video

Qatar Airways vloog afgelopen vrijdag voor het eerst met een A350 naar New York JFK. De terugvlucht verliep niet zoals gepland. Het toestel brak uit zichzelf de start af.

De A350 landde in New York om de nieuwe route tussen Doha en New York in te luiden. Aan boord waren journalisten en vertegenwoordigers van Qatar Airways. Bij de take-off op baan 22R werd de start afgebroken. De A350 stond binnen een tiental seconden weer stil. Diverse passagiers wilden na de afgebroken start van boord, maar dat mocht niet. De Chief Commercial Officer van Qatar verzekerde de passagiers dat een computersysteem verantwoordelijk was voor de afgebroken start. “Blijkbaar besloot het toestel zelf dat de 3460 meter lange baan te kort was en heeft het zelfstandig uit volle kracht geremd”, schrijft journalist Zach Honig op zijn website. Hij zette beelden vanuit de cabine van de start en de minuten daarna op Youtube.

Andere baan
De website avherald.com meldt dat het toestel na de afgebroken start van de baan taxiede en negentig minuten op een taxibaan stond. De piloten lieten aan de ATC weten geen assistentie nodig te hebben. Twee uur na de afgebroken take-off steeg het toestel succesvol op, van een andere landingsbaan.

Tags

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button