Opmerkelijk

Super-zweefvliegtuig: 600+ km/u

Het meest extreme zweefvliegtuig ter wereld moet een record van de SR-71 Blackbird gaan breken.

In juli 2016 is het de bedoeling dat de Perlan Mission II naar hoogtes van 90.000 voet (27,4 kilometer) gaat. Op de rand van de ruimte dus.

Het toestel biedt plaats aan twee personen, heeft en drukcabine en een spanwijdte van 26,6 meter. Daarmee zal in 2016 een tweekoppige bemanning boven Argentinië proberen naar 90.000 ft (27,4 km) te klimmen. Op die hoogte wordt een snelheid voorzien van 650 km/u. Om te kunnen overleven bevindt de bemanning zich in een drukcabine en ademt pure zuurstof in.

In mei 2019 moet de stratosfeer worden verkend op een hoogte van 100.000 voet. Hiervoor zijn andere vleugels nodig. Met Perlan kan zonder vervuiling (er zit immers geen motor in) de ozon-laag en klimaatverandering wordt bestudeerd. Ook wordt vliegen op grote hoogte onderzocht en zelf een eerste studie gedaan naar vliegen op en rond Mars.

Het project wordt gesteund door Airbus, United Technologies, Weather Extreme Ltd en BRS Aerospace.

Lees over de tijdelijke basis op Piloot en Vliegtuig

Perlan_zweef_Airbus_vlucht

Perlan_zweef_Airbus_vleugel

Tags

Joeri van Ormondt

Hoofdredacteur. Joeri woonde vanaf z'n geboorte 'onder' de Zwanenburgbaan. Hij is MSc in de bedrijfskunde (Rijksuniversiteit Groningen). Joeri is mede-oprichter van Up in the Sky. Daarnaast is hij actief als logopedist.

Gerelateerde artikelen

Back to top button