fbpx
MilitairNieuwsOnderwerpen

Canada sluit aanschaf F-35 toch niet uit

De Canadese minister van defensie sluit niet uit dat het land alsnog voor de F-35 kiest. Dit meldt het Canadese persbureau The Canadian Press. In oktober ontstond nog opschudding toen de nieuwe premier Justin Trudeau als eerste besluit de aanschaf van de F-35 annuleerde.

Volgens Trudeau zijn er betere alternatieven voor het Amerikaanse toestel. Een Amerikaanse senator noemde het besluit onverstandig en stom. De minister van defensie ontkent nu  niet dat de F-35 toch weer meegenomen wordt in de vergelijking waar een nieuw toestel aan moet voldoen. “We zoeken het beste toestel”, aldus Harjit Sajjan, die vragen over het eventueel uitsluiten van de F-35 ontweek. Het nieuwe toestel moet de CF-18 vervangen waar Canada nu mee vliegt. Naast Lockheed Martin zouden ook Boeing  Eurofighter, Dassault en Saab interesse hebben in een eventuele order.

Canada blijft mogelijk wel deel uitmaken van het ontwikkelprogramma van de F-35. Dat kan Canadese bedrijven ongeveer elf miljard dollar aan werk opleveren. Chris Bogdan, het hoofd van het F-35-project, kon eind oktober nog geen uitsluitsel geven over de vraag of Canada mee zou blijven doen.

Bestel de limited edition DC-3 'Rosinenbomber'-Aviationtag!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje luchtvaartgeschiedenis in huis. Deze iconische DC3 heeft nog dienst gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft in 2008 als laatste vliegtuig, samen met een Junkers Ju-52, vanaf Berlin Tempelhof gevlogen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button