fbpx
IncidentenNieuwsOnderwerpen

A310 schiet van baan: 8 doden – update

Een A310 is in Congo rond 16:00 uur donderdagmiddag van de baan geschoten. Acht mensen op de grond vonden de dood.

Het vrachttoestel van maatschappij Air Services is van de baan geschoten op Mbuji-Mayi Airport tijdens de landing. Het toestel schoot aan de zuidelijke kant van de baan door en kwam tot stilstand in een wijk van de stad. Tenminste acht bewoners waaronder één jongetje overleefden het incident niet. De huizen raakten ernstig beschadigd. De vier crewleden van het toestel bleven ongedeerd en worden verhoord door het Openbaar Ministerie.

De A310F schoot 500 meter door volgens het lokale radiostation Radio Okapi. Een ooggetuige zegt tegen dit station dat het toestel twee landingen afbrak alvorens deze derde poging te doen. Het toestel zou halverwege de baan pas de touch down hebben gemaakt en kon niet op tijd stoppen. Het toestel kwam tot stilstand in een klein kanaal.

De politie en het leger was ter plaatste om het vliegtuig en de lading veilig te stellen.

Het is nog onduidelijk wat de crash veroorzaakt heeft, het was slecht weer ten tijde van de landing. Congo Airways is twee weken geleden gestopt met vliegen naar het vliegveld vanwege de slechte staat waarin de 2.000 meter lange landingsbaan verkeert. Op Aviation-safety.net valt te lezen dat op 19 augustus een B737-300 van Korongo Airlines substantiële schade opliep toen een stuk asfalt losliet tijdens de landing en de stabilizers raakte.

De A310 is bijna 30 jaar oud en heeft registratie 9Q-CVH.

Een andere A310, van Mahan Air, botste op dezelfde dag op een muurtje op Istanbul Airport.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button