fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpen

“Etihad neemt aandeel in Air Malta”

Etihad Airways neemt een significant belang in Air Malta zegt de Times of Malta op basis van bronnen.

Volgens bronnen in de Maltese luchtvaart is de deal bijna rond en komt de officiële aankondiging “de komende dagen”. Er zou slechts nog over details worden onderhandeld. Etihad zal een minderheidsaandeelhouder worden, maar wel behoorlijk investeren en een “totale verandering” doorvoeren ten opzichte van hoe Air Malta nu werkt.

Meerdere keren heeft de regering verklaard dat ze een meerderheidsaandeel in de maatschappij zal houden. Etihad zal wel een significante stem in het bestuur hebben wat betreft de toekomstvisie, maar ook de dagelijkse operatie. Volgens Europese regels kan een buitenlandse partij maximaal 49,9% van een Europese maatschappij bezitten.

Partner
De geruchten dat Air Malta praat met Etihad waren er begin november al. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers in oktober maakte Air Malta bekend naar een partner te zoeken. Air Malta is ondanks de betere resultaten op zoek naar een partner. De maatschappij zegt nooit op eenzelfde niveau te kunnen onderhandelen als maatschappijen met honderden vliegtuigen. Het gaat dan om contracten voor brandstof, IT en onderhoud.

Air Malta zei bij de jaarcijfers-presentatie ook ook de weg ingezet te hebben naar winst. Dit jaar was er nog een klein verlies, volgend jaar moet er winst zijn. Air Malta heeft een financieel jaar dat loopt tot en met maart. In het jaar tot maart 2015 is er € 16 miljoen verlies gemaakt. In 2012 was dit nog € 78 miljoen. In 2012 werd het herstructureringsplan in gang gezet. Dat lijkt zijn vruchten af te werpen.

De maatschappij heeft een vloot van tien toestellen, vier A319’s en zes A320’s. Er wordt op 37 bestemmingen gevlogen. Air Malta werkt samen met Lufthansa en Swiss wat betreft het frequent flyer programma. Het is geen lid van staralliance. Eind oktober startten KLM en Air Malta een codeshare.

Etihad
Etihad zou kunnen bijdragen in code-sharing, maar ook in het aanpassen van de boekingssystemen en andere software. Als Etihad naar Malta vliegt kan het van de hubfunctie gebruik maken om gemakkelijk toegang te krijgen tot markten waar het nu nog geen voet aan de grond heeft. In november was er ook sprake van dat een Chinese maatschappij of Turkish Airlines een belang zou nemen.

Air Malta
Air Malta heeft een vloot van vier A319’s en zes A320’s. Daarmee vliegt de maatschappij onder andere naar Amsterdam, Brussel Rome, Parijs, Milaan en Boedapest.

Vlieg zelf in een Boeing 737 bij SimFlying!

Bij SimFlying verwelkomen we je graag aan boord van onze Boeing 737NG-simulator, zowel voor mensen met én zonder vliegervaring. Kijk voor meer informatie op de website www.simflying.nl.

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button