fbpx
AchtergrondLongreadNieuws

”We gaan zo ver als niet mogelijk is” – Hoogvliegers

Stichting Hoogvliegers laat ernstig zieke en gehandicapte kinderen voor één dag piloot zijn. Sinds de oprichting, acht jaar geleden, hebben al bijna 8000 kinderen gevlogen. Up in the Sky sprak met Jeroen Engelkes, oprichter en voorzitter Stichting Hoogvliegers.

“Ik heb veel vrienden die een eigen vliegtuig hebben, maar veel te weinig vlieguren maken”, vertelt Jeroen Engelkes, “Ik wilde graag iets goeds doen voor een doelgroep die het echt verdient. Toen dacht ik al snel aan ernstig zieke kinderen. Als je dit aan elkaar koppelt dan heb je iets wat elkaar versterkt.”

©Stichting Hoogvliegers
©Stichting Hoogvliegers

De eerste keer dat Engelkes een Hoogvliegersdag organiseerde waren er 74 kinderen en 30 vliegtuigen op vliegveld Lelystad. “Dat was fantastisch. De piloten die aan de ene kant van het gezondheidsspectrum zitten en de kinderen die het echt verdienen, vonden elkaar en dat zorgde voor een heel mooie chemie. Toen wist ik dat ik op de goede weg zat. Daarna is de organisatie snel gegroeid. We hebben nu ongeveer 1000 vrijwilligers en we laten ook ongeveer 1000 kinderen per jaar een vliegtuig besturen.”

“De aandacht is vaak gericht op hun kale hoofd, maar nu kunnen ze vertellen dat ze een vliegtuig hebben bestuurd.”

©Stichting Hoogvliegers
©Stichting Hoogvliegers

“Zieke kinderen hebben een leven waar veel mensen geen besef van hebben. Ze zijn niet alleen ziek, maar leven vaak ook in een sociaal isolement. Als ze dan een keer de deur uit gaan of als ze dan een keer naar een feestje gaan, dan is de aandacht vaak gericht op bijvoorbeeld hun kale hoofd, maar nu kunnen ze vertellen dat ze een vliegtuig hebben bestuurd. Ze hebben uitleg gekregen over het vliegen, over het navigeren en ze hebben met de luchtverkeersleiding gepraat. Ze zijn voor één dag piloot geweest en hebben dus ineens iets te vertellen wat niet over hun ziekte gaat en wat ook niet zomaar door een gezond iemand gedaan kan worden. Dat geeft hun zelfvertrouwen een enorme boost.”

“We hebben een interne slogan: hoe zieker, hoe beter. Dat klinkt flauw, maar daarmee bedoelen we dat we zo ver gaan als niet mogelijk is.”

©Stichting Hoogvliegers
©Stichting Hoogvliegers

Het meest emotionele moment van 2015 voor Engelkes was zijn vlucht met een autistische jongen met het syndroom van down. “Zijn begeleiders zeiden dat hij absoluut niet aan de stuurknuppel mocht zitten omdat hij onhandelbaar was en niet luisterde naar instructies”, vertelt Engelkes, “Ik heb hem toch laten sturen. Het mooie was dat hij ontzettend goed luisterde naar mijn uitleg tijdens het vliegen. Hij was enorm onder de indruk. Zijn begeleiders waren heel verbaasd.”

Engelkes wil steeds zo ver mogelijk gaan. Zo heeft Hoogvliegers een eigen ambulancevliegtuig met brancard. Hierdoor kunnen kinderen zelfs meevliegen als ze op de intensive care liggen of terminaal ziek zijn. “Met het ambulancevliegtuig gaan we telkens een stap verder, en dat is ook ons motto: we gaan zo ver mogelijk. We hebben een interne slogan: hoe zieker, hoe beter. Dat klinkt een beetje flauw, maar we bedoelen daarmee dat we zo ver gaan als niet mogelijk is. Dat is precies waar we voor staan en waar we goed in zijn”, legt Engelkes uit.

“We hebben iets voor elkaar gekregen wat helemaal nergens op slaat: een ziek kind een vliegtuig laten besturen.”

©Stichting Hoogvliegers
©Stichting Hoogvliegers

Hoogvliegers is in de afgelopen acht jaar sterk gegroeid. De stichting is zelfs benaderd vanuit Engeland, België, Duitsland en Australië om het concept ook daar neer te zetten. “Ik ben ongelooflijk trots op de betrokkenheid van alle vrijwilligers. Ik ben ook trots op de hoge mate van professionaliteit die we hebben bereikt. De manier waarop we onze activiteiten neerzetten heeft ervoor gezorgd dat we in de luchtvaart geaccepteerd zijn. Dit is een heel lastige sector: er gelden hoge eisen op het gebied van veiligheid, training, opleiding. Maar juist in deze sector hebben we het voor elkaar gekregen om iets te doen wat eigenlijk helemaal nergens op slaat: een ziek kind een vliegtuig laten besturen. Er is één ding waar we continu tegenaan lopen: geld. Dat is een noodzakelijke bezigheid, want zonder geld houdt het op. Onze slogan is: elke euro gaat de lucht in”, aldus Jeroen Engelkes, voorzitter en oprichter Stichting Hoogvliegers.

Voor meer informatie over Stichting Hoogvliegers ga je naar StichtingHoogvliegers.nl

[su_box title=”Doneer”]Doneer ook aan de Stichting Hoogvliegers. Op de ondersteun pagina kan je lezen op welke manieren je dat kan doen.[/su_box]

©Stichting Hoogvliegers
©Stichting Hoogvliegers
©Stichting Hoogvliegers
©Stichting Hoogvliegers
©Stichting Hoogvliegers
©Stichting Hoogvliegers

Michael Stoelinga

Redacteur. Michael heeft een bachelor in de journalistiek en is na zijn studie bij Up blijven 'hangen'. In zijn vrije tijd sport hij graag en hij houdt van reizen. Met name heeft hij een voorliefde voor Noord-Europese landen.
Back to top button