BoekenNieuwsRubrieken

Recensie: De zeven levens van Wubbo Ockels – 4 sterren

Ockels_De zeven levens van Wubbo OckelsGean Ockels | De zeven levens van Wubbo Ockels
Paperback | 368 pagina’s | € 18,00
ISBN 978-90-59729-13-1
Eburon Uitgeverij | 2015
Waardering_Recensie_Sterren_4

In De zeven levens van Wubbo Ockels beschrijft zijn dochter Gean Ockels het leven van Nederlands eerste man in de ruimte aan de hand van vijf ingrijpende gebeurtenissen die elk zijn leven een nieuwe richting gaven. Na een reis langs de belangrijkste plekken in dit verband en vele gesprekken met haar vader, onderscheidt Gean dus zes levens gescheiden door vijf ongelukken, en een laatste, zevende, beschouwend leven. Een leven ook waarin Wubbo Ockels zijn duurzaamheidsboodschap ‘Happy Energy’ vormgeeft en voorstaat dat elk mens een ‘astronaut van ruimteschip Aarde’ is. In 2014 is Wubbo Ockels aan zijn achtste leven begonnen, al zou hij dit zelf bij leven waarschijnlijk hebben betwist. Want, losjes geparafraseerd, als je dood bent kun je niets meer waarnemen, dus geen tijd meer ervaren en dus niet zijn.

In De zeven levens van Wubbo Ockels komt naast de ongelukken natuurlijk ook zijn tijd als astronaut ruimschoots aan bod. Het vaak van huis zijn, het eindeloos trainen, maar ook de voldoening van met volle overtuiging ergens mee bezig zijn en de grappen die onderling worden uitgehaald. En als hoogtepunt op 30 oktober 1985 Missie D-1 naar de ruimte met de Challenger, waarvan de voorbereiding zo lang geduurd heeft en de vlucht zelf slechts acht minuten. In de ruimte voelt Ockels zich vrij en relaxed, maar er is ook iets waar hij niet direct de vinger op kan leggen. De tijd lijkt anders te verlopen in de ruimte en Ockels weet zeker dat hier iets in zit, maar hij zal nog jaren nodig hebben om te komen tot een bevredigende hypothese. Het ultieme zaadje voor Ockels’ theorie over tijd en zwaartekracht wordt gelegd als hij net terug is op aarde en zelfstandig uit zijn stoel in de spaceshuttle opstaat. Wat hij in de seconde die deze beweging duurt ervaart is de zwaartekracht die weer vat op hem krijgt en aanvoelt als een enorme versnelling. Jaren later postuleert Ockels dat tijd en zwaartekracht niet alleen met elkaar samenhangen, maar ook dat eerstgenoemde puur en alleen een aards concept is bedacht door de mens.

Wie hier meer over wil weten doet er goed aan Ockels’ presentatie bij tedxAmsterdam uit 2009 te bekijken. Hierin weet hij zijn theorie haast tastbaar te maken, en daarbij roept hij op tot het verwerpen van ons ‘chronocentrisme’. Niet langer zien wij de aarde als het middelpunt van het heelal, en ook de zon heeft die plek al lang geleden moeten afstaan, maar nog steeds bekijken wij alles op aarde en daarbuiten vanuit onze specifieke beleving van tijd. Ockels’ hypothese dat tijd beïnvloed wordt door zwaartekracht leidt tot de aanname dat op plekken met een andere zwaartekracht ook een andere tijd geldt. Hij stelt dat als er buitenaards leven is, dat dit hoogstwaarschijnlijk een geheel andere beleving van tijd heeft en dat het misschien daarom is dat wij tot nu nog niet in staat zijn geweest andere vormen van leven op te merken in het universum. Hoe we het chronocentrisme moeten verlaten weet Ockels evenwel dan nog niet, sterker, hij geeft ruiterlijk toe dat hij met deze hypothese misschien überhaupt niet de goede kant op gaat.

Toegankelijker zijn de projecten die Ockels opzette omtrent Duurzame Ontwikkeling, waarmee hij de duidelijke visie had dat de mens anders moet leren omgaan met de aarde en de bronnen die er te vinden zijn. Omdat elk klein foutje een astronaut fataal kan worden, is zijn uitspraak dat wij allen ‘astronaut van ruimteschip Aarde’ zijn treffend en urgent.

[bol_product_links block_id=”bol_567fe8d3ee7fe_selected-products” products=”9200000043452616″ name=”De zeven levens van Wubbo Ockels” sub_id=”Gean Ockels” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Boekrecensies

Elke woensdag een recensie van een luchtvaartboek in de boekenrubriek.

Tags

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button