De Duitse rechter heeft bepaald dat Eithad en airberlin op een deel van de routes moeten stoppen met de codeshare.
Vanaf half januari is de codeshare niet meer toegestaan op 31 routes. Bij 50 andere routes is de codeshare wel in orde. De zaak loopt al sinds oktober. De Duitse overheid had airberlin en Etihad een aantal dagen de tijd gegeven de codeshare op te heffen, maar de rechter stak daar een stokje voor. Vluchten mochten tot en met 15 januari door blijven gaan. Nu is er dus een uitspraak voor ná die datum.
Volgens Duitsland zijn niet alle routes toegestaan volgens de bilaterale overeenkomst tussen Duitsland en de Verenigde Arabische Emiraten. De rechter gaat hierin mee en bepaald dat tenminste de gehele winterperiode (tot en met 26 maart) de codeshare niet mag. Etihad had zijn code op alle airberlin vluchten volgens Flugrevue.
Voor passagiers die al geboekt hebben maakt het niet uit, de betaalde reizen worden wel uitgevoerd.
Reactie Etihad
In een verklaring zegt Etihad Airways diep teleurgesteld te zijn over het oordeel dat de Duitse rechter vandaag uitsprak. “We bekijken het vonnis en zullen begin volgende week in beroep gaan tegen de beslissing.” Etihad Airways bezit 29,2 procent van airberlin, de op één na grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland.
“Deze beslissing veroorzaakt aanzienlijke sociale en economische schade aan Duitsland. De intrekking van de goedkeuring voor codeshare-samenwerkingen vermindert de concurrentie en keuze voor de consument binnen en buiten Duitsland aanzienlijk en veroorzaakt hinder voor de passagiers. Desalniettemin zullen we naast onze partner airberlin blijven staan om de concurrentie te bevorderen.” Aldus Etihad in de verklaring.
Codeshares
Luchtvaartexpert Hans de Jong over de verschillende mogelijkheden van verdragen: “Onder het Nederlandse regime (ASA’s) behoeft de marketing carrier (in dit geval Etihad) geen onderliggende traffic rights, mits de routes waarop de codeshare betrekking heeft maar gedekt zijn. Of dat in het Duitse geval ook zo is weet ik niet. Het zou best kunnen zijn dat onder het Bilaterale luchtvaart akkoord dat Duitsland heeft afgesloten met Verenigde Arabische Emiraten het wel zo is dat de onderliggende traffic rights voor de marketing carrier benodigd zijn. Airberlin heeft als operating carrier de benodigde traffic rights wel. In dat geval kan de Duitse regering de codeshare tegenhouden.”
In het verleden keurden de Duitse autoriteiten zeven keer vluchtschema’s van Etihad Airways goed, waaronder alle codeshare-overeenkomsten met airberlin sinds 2012. De 29 vluchten waar geen toestemming voor werd gegeven zijn vluchten van en naar Berlijn. Airberlin is de grootste partij op Berlijn met 33% van de passagiers. Van oudsher heeft Lufthansa een beperkt netwerk vanaf de hoofdstad. Het gaat om short-haul vluchten, vooral naar de hubs Frankfurt en München. Lufthansa heeft aangegeven zich te oriënteren op long-haul vluchten vanaf Berlijn met dochter Eurowings.
—
Hans de Jong is als columnist en expert verbonden aan Up in the Sky. Voor Nederland sloot hij ruim honderd bilaterale luchtvaartafspraken. De Jong is onafhankelijk luchtvaartconsultant en helpt Indonesië om de luchtvaartveiligheid te verbeteren. Bovendien is hij voorzitter van de Stichting vrienden van AviAssist.
De nieuwe Bose A30-pilotenheadset: beter dan ooit?
Bestel nu in de webshop van Bose Aviation!

