fbpx
NieuwsOpmerkelijk

Zwitserse burgers betalen landingsgelden voor diplomaten

Zwitserland heft geen landingsgelden voor staatshoofden en regeringsleiders die het land aandoen. De belastingbetaler draait hiervoor op. Dit schrijft Aero Telegraph na het plotselinge bezoek van de Qatar Amiri Flight op Tweede Kerstdag.

Een lid van de Koninklijke familie van het Emiraat werd op Tweede Kerstdag onwel tijdens een bezoek in Zwitserland. Vanuit verschillende plaatsen in de wereld kwamen midden in de nacht zes toestellen van de Qatari Amiri Flight naar Zürich. Normaal gesproken is die luchthaven ’s nachts gesloten om de geluidsoverlast voor omwonenden te beperken, die beperking gold nu even niet. Aero Telegraph schrijft dat de patiënt de ex-emir van de oliestaat was. Volgens de website hoefde Qatar voor de zes toestellen geen landingsrechten te voldoen.

Diplomatieke clearance
Normaal gesproken wordt voor ieder vliegtuig dat landt landingsgeld betaald. In Zwitserland kunnen diplomatieke vluchten daarvan worden vrijgesteld. Wat een diplomatieke vlucht is, wordt bepaald door het afgeven van een diplomatic clearance. Als deze clearance verleend wordt, is de vlucht diplomatiek. Voor iedere vlucht kan de clearance worden aangevraagd. Het landingsgeld wordt dan nog wel betaald, maar wordt doorberekend aan de Zwitserse belastingbetaler. Dit geldt ook voor het bedrag dat betaald wordt om door het Zwitserse luchtruim te vliegen.

Het privilege geldt voor zittende monarchen en hun directe familie. Een woordvoerster van de Zwitserse luchtvaartautoriteiten stelt tegenover ATW Online dat het privilege in 2015 ongeveer 770.000 Zwitserse Frank (710.000 euro) gekost heeft.

Militaire uitzonderingen
Andere Europese landen kennen dergelijke civiele uitzonderingen niet. In Duitsland zijn militaire vluchten van de eigen Bundesweher of van NAVO-lidstaten vrijgesteld van de belasting. Landen met een volle 747-8 kost in Duitsland ongeveer 780 euro, Zwitserland hanteert doorgaans ongeveer hetzelfde tarief.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button