fbpx
KLMNieuwsNL NieuwsOnderwerpenSchiphol Airport

VNV wil ‘gezond en fair’ 2016 voor Nederlandse luchtvaart

De Nederlandse luchtvaart moet in 2016 weer gezond worden. Volgens VNV-president Steven Verhagen is dat de opgave voor het komende jaar.

Verhagen waarschuwt in zijn nieuwjaarsspeech voor het verdwijnen van honderdduizenden banen in de Europese luchtvaart door wat hij “de enorme armada van 777’s en A380-toestellen” van de golfmaatschappijen noemt. Sinds 2015 vliegen alle drie de golfmaatschappijen dagelijks op Schiphol. Emirates zet vanaf begin februari een tweede A380 in.

De VNV-voorman herhaalt zijn oproep om een daadkrachtige aanpak, van zowel Nederland als Europa. “Wij vragen om een daadkrachtige overheid die glasheldere en harde afspraken maakt met het Midden-Oosten over eerlijke concurrentie.” Als dat niet gebeurt, ziet Verhagen de toekomst van KLM somber in.

Hoewel 2015 een veilig jaar was voor de luchtvaart, ziet de VNV nog wel verbeterpunten. Met name het mogelijke gevaar van drones en laserpennen rond vliegvelden moet worden aangepakt. Symptoombestrijding gaat hierbij niet helpen, er moet een betere en gedegen aanpak komen.

Strategie
Een gedegen aanpak verlangt de VNV ook op strategisch vlak voor de Nederlandse luchtvaart. De overheid moet de luchtvaartindustrie serieuzer gaan nemen als strategische partner en moet ingrijpen op Schiphol, vindt Verhagen. Het steekt hem dat Schiphol luchtvaartmaatschappijen als Emirates betaalt om naar de luchthaven te komen. Deze maatschappijen leveren volgens de VNV geen bijdrage aan de hub-functie. “Schiphol geeft waardevolle slots weg, daardoor lopen de ontwikkelingsmogelijkheden van KLM en de hub zelf grote schade op”, stelt Verhagen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button