fbpx
Opmerkelijk

In 2015 meer vertragingsclaims

Nederlanders hebben in 2015 vaker een claim ingediend om de kosten van hun vertraagde vlucht terug te claimen dan in 2014. Namelijk 13,6% meer. Dit blijkt uit data van Flight Claim.

Niet direct te relateren aan vertraging
“Dat er meer claims waren, is niet direct te relateren aan een toename in het aantal vertragingen”, vertelt Nathalie Beck, CMO Flight Claim. “Dit kan ook te maken hebben met de toegenomen bekendheid onder de Nederlanders dat je wettelijk gezien (onder bepaalde omstandigheden) schadevergoeding kunt claimen bij een vertraagde of geannuleerde vlucht. Wij merken dat door recente gerechtelijke uitspraken in september rondom het thema er meer besef is ontstaan dat het indienen van een claim een mogelijkheid is. Maar de trend dat er meer claims zijn ingediend, willen wij verder onderzoeken.”

Transavia betaalt claims snelst uit
Uit de data blijkt tevens dat het aantal maatschappijen waarbij een claim is ingediend met 35% is toegenomen in 2015 ten opzichte van 2014. Nederlandse maatschappijen zijn relatief snel met uitbetalen na een claim. Transavia is daarbij de snelst uitkerende partij, de maatschappij betaalt binnen twee weken, en de andere Nederlandse maatschappijen volgen vrij snel. Gemiddeld duurt het 2 tot 4 maanden tot een vliegtuigmaatschappij een ingediende claim uitbetaalt. Bij buitenlandse maatschappijen duurt dit vaak langer. Surinam Airways betaalt daarbij het minst snel uit: klanten kunnen soms tot twee jaar wachten tot hun schadevergoeding wordt uitgekeerd.

TUIfly ziet toename in aantal ingediende claims
Transavia zag aantal claims wat binnenkwam via Flight Claim dalen, hierbij is een daling te zien van 35% in 2015 ten opzichte van 2014. Bij TUIfly is het aantal claims juist met 17% toegenomen, maar dit is door de toename van het aantal vluchten per jaar niet vreemd.

De meeste claims worden echter wel ingediend bij Transavia. KLM is de nummer twee op die lijst.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button