fbpx
NieuwsOnderwerpenVliegvelden

Meer passagiers voor Heathrow in 2015

Net als veel andere luchthavens groeide ook Londen Heathrow in 2015. De luchthaven zag bijna 75 miljoen passagiers. Dat komt vooral doordat maatschappijen grotere toestellen inzetten.

In 2015 groeide het aantal passagiers met 1,6 miljoen passagiers ten opzichte van 2014. De procentuele toename van 2,2 procent betekent een nieuw record.
De grootste groei zat op routes naar China (14 procent), Latijns-Amerika (8 procent) en het Midden-Oosten (6 procent).

In december 2015 kwamen 5,9 miljoen passagiers op het vliegveld, waarbij vooral Mexico een groeiende bestemming bleek: 16 procent groei ten opzichte van 2014.

Volgens Bloomberg is de passagierstoename vooral mogelijk doordat er grotere toestellen worden ingezet. Qua nieuwe slots valt er op Heathrow weinig te halen; de luchthaven is al jaren vol. Gemiddeld had ieder toestel op Heathrow in 2015 209 stoelen, becijfert de luchthaven zelf. De loadfactor kwam uit op 76,5 procent, concreet betekent dit dat er gemiddeld 160 personen in een toestel zaten.

A380
Acht airlines halen dat gemiddelde behoorlijk omhoog: zij voerden aan het eind van 2015 dagelijks twintig vluchten met een A380 uit. Homecarrier British Airways, Singapore, Emirates, Qatar, Etihad, Qantas, Malaysia en Thai Airways komen met de superjumbo naar de luchthaven.

Uitbreiding
“2015 was een heel belangrijk jaar voor Heathrow,” stelt CEO John Holland-Kaye, “We vervoerden meer passagiers dan ooit en kregen een aantal awards.” De voorgenomen uitbreiding met een derde baan moet volgens Holland-Kaye Heathrow het meest duurzame vliegveld maken. “Groot-Brittannië wordt het land met de beste verbindingen ter wereld. Wij zijn klaar om dat te leveren.” Over de uitbreiding is juist om die duurzaamheid veel te doen. Voor er een besluit genomen wordt, moet Heathrow aantonen aan strenge milieu-eisen te voldoen.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button