Originele Engelse uitgave 2006
Nederlandse vertaling Gerrit-Jan van de Berg
Hardcover | 671 pagina’s | € 29,95
ISBN 978-90-45205-83-0
Karakter Uitgevers B.V. | 2014
Recensie door Jaap Schellinger
Masters of the air is een knap en huiveringwekkend boek. Knap, omdat het een nauwkeurig en goed gedocumenteerd overzicht van de feitelijke geschiedenis van de Amerikaanse Achtste Luchtmacht (de Mighty Eighth) in de Tweede Wereldoorlog geeft, en huiveringwekkend omdat het een beeld geeft van de verschrikkingen die de bemanningen van de bommenwerpers meemaken tijdens hun bombardementsvluchten boven bezet Europa en vooral boven Nazi-Duitsland. Huiveringwekkend ook omdat beschreven wordt wat de verschrikkelijke effecten van de bombardementen op de bevolking zijn. Knap is dan hoe de auteur een balans weet te vinden tussen zakelijke weergave van de gebeurtenissen, en emotionele beschrijving van soms niet te bevatten leed; zowel van individuele bemanningsleden van de bommenwerpers, als van de totale bevolking van een platgebombardeerde stad.
We vliegen mee met de bommenwerpers, en kijken als het ware door de ogen van piloten, boordschutters en bommenrichters. Samen met soms honderden andere toestellen, op hoogten van 8 tot 10 kilometer, in ijzige, onverwarmde kisten op weg naar vijandelijk gebied. We beleven het afgrijzen als toestellen aan flarden worden geschoten, als het hoofd van de copiloot in een explosie wordt weggeblazen en we delen de frustratie als dan uiteindelijk het doel niet gevonden wordt. En we zijn dankbaar als we op een wonderbaarlijke manier deze missie overleefd hebben.
De stukken over de terreurbombardementen op Duitse steden, waar het de bedoeling was om zoveel mogelijk burgerslachtoffers te maken met als doel het demoraliseren van het Duitse volk, zijn verbijsterend. Toen het niet leek te lukken om met het bombarderen van strategische doelen, zoals spoorwegknooppunten, bruggen, oorlogsindustrie en olieproductieplaatsen de Duitsers op de knieën te krijgen werd besloten tot het platbombarderen van stadscentra.
De auteur geeft een genuanceerd overzicht van argumenten van voor- en tegenstanders van deze methodiek.
Wat ook pijnlijk duidelijk in dit boek naar voren komt is het gebrek aan een degelijk onderbouwde visie bij de beleidsbepalers. Oneerbiedig gezegd: men deed soms maar wat. Zoals het blijven bombarderen van onderzeebootbunkers aan de Franse kust met te lichte bommen. Het gevolg: geen schade aan de bunkers, wel aan omliggende burgerplaatsen en grote verliezen aan vliegtuigen. Of het krankzinnige idee dat een grote groep bommenwerpers geen bescherming van jagers nodig zou hebben. Hierdoor is de ontwikkeling van een lange afstand jager die de bommenwerpers ook naar de verste doelen konden begeleiden, ernstig vertraagd. Ook weer ten koste van enorme verliezen.
Masters of the air is een indrukwekkend boek over de oorlogsvoering vanuit en in de lucht. Specifieker; over de zin en de onzin van bombarderen. En dat maakt het tot een zeer actueel boek. Vergelijkingen met de bombardementen in Syrië en Irak komen vanzelf naar voren.
Het zou mooi zijn als er lering uit de ervaringen van de Mighty Eighth getrokken zouden worden.
[bol_product_links block_id=”bol_56937cef8669f_selected-products” products=”9200000025901012″ name=”Masters of the air” sub_id=”Donald L. Miller” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Boekrecensies
Elke woensdag een recensie van een luchtvaartboek in de boekenrubriek.