fbpx
MilitairNieuwsOnderwerpen

Belgische F-16’s krijgen upgrade

De Belgische Luchtmacht gaat de komende tijd verschillende kleine upgrades toepassen op hun F-16’s. De huidige vloot blijft nog tot zeker 2022 in de lucht en met deze upgrades zijn de vliegtuigen goed inzetbaar voor missies in onder meer Kandahar en de bewakingsmissie boven de Baltische staten.

De upgrades zijn onderdeel van de “Mid-Life Upgrade” programma’s die de Belgische Luchtmacht eind jaren ’90 bij bouwer Lockheed bestelde. Het gaat onder meer om de verbeteringen aan de wapen ophangsystemen. Deze worden nu zo aangepast dat er sneller verschillende wapens onder gehangen kunnen worden. Verder worden er aanpassingen gedaan aan navigatie- en communicatie systemen

België gaat zijn militaire vloot drastisch inkrimpen. Nu bestaat de luchtvloot nog uit 56 F-16’s. Deze worden in de loop van 2022 vervangen door 34 nieuwere jachtvliegtuigen. Welke dat worden is nog niet duidelijk, daar heeft de Belgische Luchtmacht nog geen besluit over genomen. Daarnaast komen twee fregatten, zes mijnenvegers en twee UAV’s.

De vernieuwing van de vloot gaat gepaard met het snijden in het personeel. Dat moet worden teruggebracht van 32.000 nu naar 25.000 als de plannen helemaal uitgevoerd zijn.

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button