fbpx
AirlinesOnderwerpen

US Airlines hoogste winst ooit

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben in 2015 de hoogste winst ooit gehaald. Dat meldt de krant USA Today.

De cijfers van het vierde kwartaal zijn nog niet binnen, dus de krant baseert zich op de eerste drie kwartalen. In totaal rapporteerden maatschappijen een winst van $ 17,9 miljard. De winst is hoger dan ooit: nu al is het meer dan het beste jaar (2006) in een heel jaar aan winst werd binnengehaald. De maatschappijen profiteren van de lage olieprijzen, stijgende ticketprijzen en volle vliegtuigen.

Binnenlandse vluchten zitten gemiddeld 85% vol, tien jaar geleden was dit nog 77%. Voor meer diensten moet tegenwoordig worden betaald. Aan koffer- en andere toeslagen haalden de airlines $ 3,5 miljard op, tien keer zoveel als in 2005.

Luchtvaart experts noemen het in de krant een “Blow-out record”. Dankzij deze cijfers is 6 miljard aan schuld afbetaald en 7,7 miljard aan aandeelhouders uitgekeerd. Ook is er 12 miljard in vliegtuigen geïnvesteerd. De maatschappijen hebben in de drie kwartalen al 10.000 extra mensen aangenomen.

Er zijn ook negatieve geluiden. De Travelers United organisatie vindt dat ticketprijzen omlaag moeten. “Toen de olie in prijs omhoog ging werd dit gecompenseerd met toeslagen, nu blijven die toeslagen in stand.” Ondertussen wordt de service steeds verder uitgekleed. Aldus de organisatie. Ook de werknemers beginnen zich te roeren, piloten voorop. Ze zeggen veel ingeleverd te hebben toen het slecht ging en nu willen ze dat terugzien in hun salarissen. De inzet van meeste CAO onderhandelingen is een loonstijging van 10 tot 20 procent in een jaar. Pilotenvakbonden zeggen dat hun leden “major increases” hebben verdiend. De gemiddelde piloot verdient ruim twee ton (dollar) in de VS.

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button