fbpx
ColumnColumn GoofNieuwsOpinie

Column Goof Bakker: meteo

“Kan ik vandaag vliegen?”, vraag ik aan de meteo-man: “Ze hebben op Texel de uitsmijters in de aanbieding, dus ik wilde weer eens bij vader & zoon De Bruijn gaan kijken.”

De man kijkt op van zijn monitor, en wijst dan fronsend naar het beeld: “Er is een polaire stroming onderweg, die nogal rijk aan lenticulari en cumulonimbi, die tot FL400 kunnen doordringen. Bovendien nadert er een koufront boven Azoren, een overblijfsel van Hurricane Joaquin. Daardoor lijkt zich boven de Noordzee een anticyclonaal zadelgebied te gaan vormen met sterk gekromde isobaren. Maar momenteel is het CAVOK.”

“Ik kan dus naar Texel!”

Hoho! Er is vanuit het zuidwesten een adiabatisch storingsfront op komst met inversie-achtige trekjes. Dat kan zich vooral in de tweede helft van de periode sterk gaan ontwikkelen en voor matige tot hevige turbulentie zorgen. Vooral aan weerszijden van het dauwpunt. Dat soort equatoriale fronten kunnen voor gemene occlusies zorgen, met zeer plotseling optredende, sterk verslechterde zichtomstandigheden. Adjectieve mist, u weet wel.”

“Ik kan dus niet naar Tex….”

“Dat hebt u me niet horen zeggen! Meteorologie heeft een grote voorspellende waarde, maar zekerheden, daar doen we niet aan. Er zijn risico’s. Door de abnormaal kleine hoek van het equatoriale front is de ijsdriehoek groter van omvang dan gewoonlijk. U moet in zo’n geval natuurlijk ook ernstig rekening houden met het optreden van arctische zeerook, vooral door het lijvore-effect na de frontpassage.”

“Ik hoor het al, ik ga naar McDonald’s, hier aan de snelweg.”

Goof Bakker

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button