fbpx
NieuwsOnderwerpenRuimtevaart

Vrouwen naar Mars | Longread

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is van plan om binnen 15 jaar mensen naar Mars te sturen. In tegenstelling tot NASA’s Maan missies zal hiervan zal vijftig procent vrouw en vijftig procent man zijn. Vier van deze vrouwelijke astronauten zijn Nicole Aunapu Mann, Anne McClain, Jessica Meir en Christine Hammock Koch, dit schrijft de Daily Mail.

© NASA
© NASA

McClain vertelt aan de krant dat astronaut worden voor haar voelde als haar lot. “With so much conflict in the world, space exploration can be a beacon of hope,” aldus McClain.

Meir is opgegroeid in de Amerikaanse staat Maine, waardoor zij zich altijd al aangetrokken voelde tot afgelegen plaatsen.

Hammock vertelt dat zij altijd al wist dat zij astronaut wilde worden. Zij geloofde er vroeger al in dat zij later zou werken voor NASA.

Mann: “I am probably one of the few astronauts who did not know that is what I wanted to do as a kid. Astronaut seemed like a far-fetched dream.” Pas na haar vliegervaringen bij het Korps Mariniers in Irak, besefte zij dat ze een goede kandidaat zou kunnen zijn voor de Mars missie.

© NASA
© NASA

Mars is het volgende grote doel, niet alleen voor NASA en particuliere groepen, zoals Space X. Ook Rusland, China en Europa willen naar Mars. Rusland was de eerste die een vrouw de ruimte in stuurde: Valentina Tereshkova, in 1963.

De reis naar Mars zal zes tot negen maanden duren en een ‘round-trip’ duurt maar liefst twee tot drie jaar. McClain, Meir, Hammock en Mann zeggen dat het achterlaten van familieleden het zwaarste zal zijn. “Als ik aangenomen wordt voor de missie, zal ik met mijn zoon hierover praten. Hij zal dan in zijn tiener of twintiger jaren zijn,” aldus Mann. “Zijn leven zal veranderen terwijl ik weg ben, dat is een groot offer.”

De astronauten zullen moeten navigeren door zandstormen, vriestemperaturen en kankerverwekkende stralingen. Wat ze ervoor terug krijgen zou echter enorm kunnen zijn. “Mars kan ons zoveel leren over het verleden, het heden en de toekomst van onze eigen planeet.” Dit vertelt Meir aan Glamour. Glamour merkt op dat de reis alle “ingrediënten” heeft voor liefde. In een experiment maakte een mannelijke astronaut een ongewenste ‘move’ naar een vrouw, waardoor de seksen gescheiden moesten worden.

In 2014 stuurde Rusland de vrouwelijke kosmonaut Yelena Serova de ruimte in. Verschillende media overspoelden haar met de vraag hoe zij zich aan boord van het ‘International Space Station’ zou wassen. Dezelfde vraag werd niet aan de mannelijke kosmonauten gesteld. Eenzelfde soort seksistische reactie vond plaats in oktober, toen zes Russische vrouwen een experiment uitvoerde in een ‘mock-up ruimteschip’, bestaande uit een houten panelen suites in het ‘Moscow’s Institue of Biomedical Problems’. Dit experiment werd voor acht achtereenvolgende dagen uitgevoerd.

Met dit experiment wilde Rusland een grote stap voor de gendergelijkheid impliceren, desondanks overspoelde de media hen met vragen over hoe ze zouden overleven zonder mannen of zonder make-up. Darya Komissarova, één van de vrouwen, reageerde hier het volgende op: “Wij zijn erg mooi zonder make-up.” Eén van haar collega’s, Anna Kussmaul, vond de vraag onzin: “Wij zijn aan het werk. Als je aan het werk bent hoef je niet na te denken over mannen en vrouwen.”

Terugkomend op de vraag hoe de vrouwen zich zouden moeten wassen: niet. Net zoals kosmonauten hebben de zes Russische vrouwen zich niet kunnen douchen. Zij hebben zich met natte doekjes moeten wassen. “Ik weet niet hoe wij het zullen overleven zonder shampoo. Zelfs in deze situatie willen we er mooi uit blijven zien,” aldus Kussmaul.

Sergei Ponomarev, wetenschappelijk directeur van ‘Moon-2015’ zegt: “De toekomst in de ruimte is zowel voor mannen als vrouwen. Helaas hebben wij nog wat in te halen, na een periode waarin vrouwen nog niet veel de ruimte in zijn geweest.”

Mars missie: all-female?
Kate Greene heeft deelgenomen aan een gesimuleerde missie naar Mars. Zij betoogde dat de eerste missie naar Mars alleen bemand moet worden door vrouwen. Vorig jaar nam zij deel aan een project genaamd “NASA Hi-SEAS (Hawaii Space Exploration Analoge and Simulation),” welke een langdurende missie naar Mars simuleert op aarde.

Greene en vijf andere bemanningsleden, waarvan drie mannen en drie vrouwen totaal, verbleven vier maanden in een koepel in Hawaï. Vrouwen verbranden tijdens de missie meer dan 2.000 calorieën per dag, terwijl mannen vaak de 3.000 calorieën overschrijden. Greene concludeert hieruit dat het goedkoper is om enkel vrouwen naar Mars te sturen en ook haalbaarder.

NASA onderzoek: welk geslacht doet het beter
Uit recent onderzoek van de NASA blijkt dat mannen en vrouwen verschillende gebreken hebben betreffende de ruimtevaart. Het onderzoek heeft 534 astronauten bestudeerd die de ruimte in geweest zijn, waarvan 477 mannen en 57 vrouwen. Hieruit is gebleken dat vrouwen minder kans hebben op verlies van het kwaliteit van het gezichtsvermogen als gevolgen tot de ruimtevaart. Mannen hadden daarnaast meer kans op gehoorproblemen.

Aan de andere kant, vrouwen bleken een slechtere ‘orthostatische intolerantie’ te hebben, ofwel het onvermogen om te kunnen staan zonder flauw te vallen. Vrouwen hadden ook een hogere hartslag in stressvolle situaties en waren gevoeliger voor straling veroorzakende kanker.

Wat betreft gedrag, waren er geen opvallende verschillen tussen de mannen en vrouwen in de ruimte. Andere factoren, zoals de effectiviteit van het immuunsysteem moeten nader onderzocht worden.

© NASA
© NASA

Ying de Jong

Redacteur. Ying heeft altijd al wat met vliegtuigen en de organisaties die met luchtvaart te maken hebben. Daarom is ze ook Aviation Operations gaan studeren aan de Hogeschool van Amsterdam en levert ze bijdragen aan Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button