fbpx
ColumnColumn GoofNieuwsOpinie

Column Goof Bakker: procedureneuker

Ik ben een chaoot. Dat heeft me als freelance copywriter in de jaren negentig van de vorige eeuw jarenlang een inkomen van rond de twee ton opgeleverd.

Maar dat chaotische brein zit me als piloot in de weg. Kan me moeilijk concentreren. Gedachten schieten alle kanten op. Daarom ben ik een procedureneuker geworden.

Procedures passen we allemaal toe. Bijvoorbeeld als we met onze lege flessen in de auto richting Albert Heijn gaan voor de weekendboodschappen. Ik denk dat de checklist die we dan gebruiken een stuk langer is dan die van een Boeing B-52. Alleen: we hebben er geen nodig. Zit in ons hoofd. Want we hebben het al driehonderd keer gedaan. Desondanks vergeten we wel eens wat. Bonuskaart, sleutels, muntje voor het winkelwagentje. Lichten laten branden. Geen dodelijke vergissingen. Omdat het om Albert Heijn gaat. En niet om een vliegtuig op downwind in een retedruk circuit.

Als ik vlieg gebruik ik wel een checklist. Heel zorgvuldig zelfs. Daardoor heb ik tot op heden zelf geen brokken gemaakt, in dertig jaar. Als chaoot ben ik procedureneuker geworden. Moet me aan de procedures houden. Sterker nog: ben er van overtuigd dat ik dankzij de procedures nog leef.

Goof Bakker

N590D checklist_columnGoof1

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button