fbpx
BestellingenNieuwsOnderwerpenVliegtuigen

Bombardier krijgt groen licht voor verkopen aan Iran

In navolging van onder andere Airbus en Boeing krijgt nu ook Bombardier groen licht om vliegtuigen te gaan verkopen aan Iran. Door handelsbeperkingen was dat jarenlang onmogelijk. Canada wil de sancties tegen het land opheffen, meldt Reuters.

“Als Airbus het mag, mag Bombardier het dan niet?”, vraagt Stéphane Dion, minister van buitenlandse zaken zich af. Een verkoopverbod helpt zowel Canada als Iran niet, stelt Dion.

Dit weekend kondigde Iran aan veel toestellen van Airbus te bestellen. De vliegtuigbouwer uit Montreal viste achter net net omdat een aantal politieke partijen in het Canadese parlement de sancties niet eerder wilden opheffen, vertelt Dion aan Reuters. Canada blijft de Iraanse activiteiten wel in de gaten houden om te voorkomen dat het land weer nucleaire wapens aanschaft.

Een woordvoerster van Bombardier zegt tegenover Reuters dat er officieel nog niets bekend is, maar dat de vliegtuigbouwer al wel gesprekken gevoerd heeft met Iran. De sancties verboden dat namelijk niet. Ook Aero Montreal, een organisatie die de luchtvaartindustrie in Montreal, juicht het voorgenomen besluit toe. Door het opheffen van de sancties wordt de concurrentie weer eerlijker. “Nu is er oneerlijke concurrentie met Airbus, omdat zij wel kunnen verkopen aan Iran”, stelt een woordvoerster.

Sancties
Begin januari werden de economische sancties tegen Iran opgeheven. Sindsdien buitelen vliegtuigbouwers over elkaar heen om orders voor nieuwe toestellen af te sluiten. De luchtvaart in het land is zwaar verouderd.

Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button