fbpx
AirlinesNieuwsNL NieuwsOnderwerpen

Aziatische carriers stellen afnemen A350 uit

Cathay Pacific en Singapore Airlines stellen de ingebruikname van hun A350-900’s noodgedwongen uit. Door vertragingen bij interieurbouwer Zodiac kan Airbus de toestellen nog niet afleveren.

Cathay zou de eerste A350 in maart ontvangen, maar volgens Bloomberg is dat nu uitgesteld naar eind juni. De vertraging komt doordat Zodiac de stoelen voor de business class niet op tijd kan leveren. Dat bedrijf richt bijna alle A350’s in, ook die van Singapore Airlines. Dat toestel maakt waarschijnlijk pas eind maart of begin april de eerste vlucht.

Ruzie
De relatie tussen Airbus en Zodiac is gedaald tot onder het nulpunt. Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2015 haalde Airbus-CEO Fabrice Brégier rechtstreeks uit naar het Franse bedrijf. Door vertragingen bij Zodiac kon Airbus minder A350’s afleveren dan gepland, veertien in plaats van vijftien. Als extra strafmaatregel mag het bedrijf de A330neo-cabines niet langer inrichten.

Schiphol
Cathay en Singapore hebben samen 123 toestellen besteld, waarvan er 46 voor Cathay zijn. Singapore Airlines heeft 67 toestellen in het orderboek staan. De A350 komt ook naar Amsterdam en vervangt de 777-300ER.

Dit zou vanaf april gebeuren, maar de kans is groot dat deze datum wordt opgeschoven nu het eerste toestel enkele maanden later geleverd wordt. Of Cathay de A350 ook naar Amsterdam gaat inzetten, is nog niet duidelijk.

 

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button