Een hoop stront voor een ritje naar het vliegveld. In Engeland weten ze wel raad met je periodieke bezoeken aan het toilet. Deze bruine drap zetten de Britten in om de Bio- Bus te laten rijden. Jaarlijks wordt in Avonmouth ongeveer 75 miljoen m³ rioolwater en 35.000 ton voedselafval verwerkt tot gas. Dit bewerkte gas vervoert men in tanks bovenop die bus. Iedere maand reizen 10.000 mensen van en naar het vliegveld van Bristol met dit ‘groene’ vervoersmiddel. Dat het openbaar vervoer gebruik maakt van duurzame vormen van energie wisten we eigenlijk wel. In de luchtvaart daarentegen staat deze ontwikkeling nog in de kinderschoenen. Wie weet reizen we in de toekomst de wereld rond dankzij de inhoud van onze toiletpot.
What’s in a name
Zoals de rijksoverheid op haar website aangeeft, is biobrandstof een verzamelnaam voor brandstoffen die zijn gemaakt uit biomassa. Je hebt biobrandstoffen uit plantaardig materiaal en uit afval. Voorbeelden zijn respectievelijk koolzaad en tweedehands frituurvet. Wie denkt dat de toepassing van biobrandstof een recente rage is, heeft het mis. Nog voordat de mensheid fossiele brandstoffen ging verwerken, exploiteerde men pindaolie. Een biobrandstof die eind 19e eeuw onderdeel was van pure plantaardige oliën en als brandstof dienst moest doen voor de dieselmotor. Overheden maken zich hard voor biofuel met als doel het verbeteren van het milieu en het klimaat. Minder uitstoot van koolstofdioxide (CO2) moet opwarming van de aarde tegengaan. Innovatie op het gebied van biobrandstoffen leidt tot een mogelijk alternatief voor olie.
Sterk spul
Biobrandstoffen zijn onder te verdelen in drie generaties. Tot de eerste generatie behoren de zogenoemde voedselgewassen zoals onder andere mais, soja en suikerbiet. Het is vrij gemakkelijk om hier energie uit te halen, maar tegelijkertijd lastig omdat deze gewassen bedoeld zijn voor de voedselketen. Uit de tweede generatie grondstoffen wordt het al iets lastiger biobrandstof te winnen. Voorbeelden zijn jatropha- olie (afkomstig uit de purgeernoot), huttentut (Camelina- plant) en gebruikt frituurvet. Het halen van energie uit algen valt in de categorie derde generatie. Voor de luchtvaartsector is vooral de tweede en derde generatie interessant. Zelfs met de tabaksplant Solaris wordt geëxperimenteerd als vervanging voor kerosine.
Kyoto verdrag
Naast het zoeken naar een alternatief voor kerosine vanwege de schaars wordende olievoorraad moet ook de productie CO2 omlaag geschroefd worden. Het in 1997 opgestelde Kyoto- protocol is een verdrag van industriële landen dat het klimaat dient te beschermen. Dit verdrag moet de uitstoot van broeikasgassen tegengaan. In dit protocol werd nog geen rekening gehouden met de uitstoot van CO2- emissies door de luchtvaart. De onafhankelijke website Europa Nu berichtte in mei 2014 dat in de Europese Unie met ingang van 2012 maatschappijen worden aangeslagen voor de uitstoot van CO2 van hun toestellen voor vluchten binnen en tussen EU-landen. In de tussentijd rijzen er veel meningsverschillen tussen de deelnemende landen. De Verenigde Staten waren bijvoorbeeld tegen omdat derdewereldlanden en opkomende industrielanden buiten het Verdrag zouden vallen. Inmiddels leven we in 2016 en vond in Parijs eind vorig jaar de laatste klimaatconferentie plaats. Het doel: Terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en het reduceren van de opwarming van de aarde met maximaal twee graden. Anderhalve graad is de doelstelling.
In bedrijf
Terwijl het klimaatverdrag van Parijs nog officieel geratificeerd moet worden, ontpoppen er zich steeds meer initiatieven binnen de luchtvaart om klimaatverslechtering tegen te gaan. Eén van die initiatieven is The KLM Corporate BioFuel Programme. Een duurzaam collectief met als doel meer ‘groene’ brandstof in de economie te pompen. Duurzaambedrijfsleven.nl meldde in januari van dit jaar dat ABN Amro als nieuwe partner toetreedt tot het biofuel- programma van de KLM. De bank betaalt een vergoeding over het verschil in prijs tussen duurzame biobrandstof en klassieke kerosine. Een belangrijke motor achter dit initiatief is SkyNRG. Opgericht door KLM zelf in 2010. Deze Noord-Hollandse startup biedt biobrandstof aan en denkt mee in het creatieve proces van luchtvaartinnovatie. Zij produceren biobrandstof van bijvoorbeeld afgewerkt frituurvet en tabakolie. Er zijn meer initiatieven. Ook Lufthansa tankt milieuvriendelijk op Oslo Airport. En British Airways probeert ook aan de weg te timmeren om de luchtvaart duurzamer te maken. Vliegen op biobrandstof gebeurt nog op kleine schaal. De vraag is of deze innovatie een mooie toekomst tegemoet gaat. Of fungeert deze trend als marketingsymbool op korte termijn.
Tegenstelling
Het is eigenlijk zo dubbel als maar zijn kan. Er moet zoveel mogelijk gevlogen worden want er moet winst gemaakt worden. Tegelijkertijd zoeken de geleerden naar nieuwe methoden om zo zuinig mogelijk te vliegen. Wanneer het hoogseizoen in aantocht is, boekt men massaal die strandvakantie. Luchtvaartmaatschappijen hopen op volle vliegtuigen. En op het moment dat de vakantieganger op 30.000 voet nog een keer uit dat raampje staart, zoeken de biotechnici naar nog betere brandstoftechnologieën. Luchtvaart is mooi en laten we hopen dat we over 50 jaar nog ‘groener’ vliegen dan we nu doen. Iets om over na te denken wanneer u weer een bezoekje brengt aan het toilet.