fbpx
MilitairNieuwsOnderwerpen

Bezwaar Boeing en Lockheed Martin om gunning LRS-B afgewezen

Northrop Grumman mag de nieuwe bommenwerper voor de US Air Force gaan bouwen. Het bezwaar dat Boeing en Lockheed Martin aantekenden bij de Amerikaanse overheid, is verworpen. Dit meldt Reuters.

Boeing en Lockheed Martin tekenden in novemberbezwaar aan tegen de gunning van de opdracht. Volgens de beide fabrikanten, die de nieuwe ‘Long Range Strike-Bomber’ samen zouden bouwen, is de capaciteit van concurrent Northrop Grumman onvoldoende en is er bij de aanbesteding niet voldoende gekeken naar voorstellen om de kosten te drukken. Het project kenmerkt zich door oplopende kosten en vertragingen.

Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse Government Accountability Office, de Amerikaanse Rekenkamer, is er niet genoeg reden om het protest van de partijen te rechtvaardigen.

Het selectieproces door de Air Force was volgens Ralph White “redelijk, in lijn met de eisen en volgens de aanbestedingsregels.” Analisten schatten dat de order Northrop Grumman meer dan tachtig miljard dollar zal opleveren.

De verliezende partijen kunnen het besluit nog wel aanvechten via een civiele rechter. Boeing stelt in een verklaring nog na te denken over die stap.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button