fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpenVliegvelden

Britse rechter: grondpersoneel niet strafbaar voor vervalste paspoorten

Personeel achter de incheckbalie van Britse luchtvaartmaatschappijen is niet strafbaar als zij vervalste paspoorten niet opmerken. Dit heeft de Britse Hoge Raad bepaald. Ryanair had een rechtszaak aangespannen tegen het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken nadat er een boete was opgelegd.

Sinds 1999 moeten maatschappijen valse paspoorten zien te ontdekken bij de incheckbalie. Als dat niet lukt, kunnen ze een boete krijgen. Ryanair betaalt volgens de Daily Mirror ruim vier ton boete per jaar. In totaal hebben alle Britse carriers op deze manier miljoenen ponden betaald aan de staat, stelt de krant.

Ryanair vocht een boete aan van vierduizend pond omdat twee Albaniërs illegaal in Edinburgh Groot Brittannië in kwamen.

Onduidelijk
Volgens de rechter kan van personeel niet verwacht worden dat zij slimme vervalsingen opmerken als zelfs getrainde medewerkers van de immigratiedienst de paspoorten nauwelijks van echt kunnen onderscheiden.

De rechter rekent het het ministerie ook aan dat in sommige gevallen wel boetes werden opgelegd en in sommige gevallen niet. Het ministerie hanteert “een inconsistente aanpak en inconsistente normen”, was het oordeel.

Het ministerie moet nu mogelijk de geïnde boetes terugbetalen aan de maatschappijen.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button