fbpx
AirlinesFinancieelKLMNieuwsNL NieuwsOnderwerpen

Air France – KLM boekt 118 miljoen euro winst in 2015

Air France – KLM heeft in 2015 een nettowinst van 118 miljoen euro geboekt. In 2014 werd nog 225 miljoen euro verlies geleden. Dit blijkt uit de jaarcijfers, die het bedrijf vandaag publiceerde.

Het operationele resultaat kwam uit op 816 miljoen euro, terwijl vorig jaar daar nog 129 miljoen euro verlies geleden werd. De verbetering is vooral te danken aan de lage olieprijs.

De omzet groeide met 4,6 procent. Hierbij is de langdurige staking van Air France-personeel uit 2014 niet meegerekend. Als die cijfers wel meegenomen worden, is de groei 3,3 procent.

Passagiers
Het aantal passagiers nam binnen het hele concern over heel 2015 toe met 2,8 procent tot 89,8 miljoen. De cijfers vallen iets lager uit omdat de aanslagen in Parijs invloed hadden op de cijfers van het vierde kwartaal. De aanslagen kostte de luchtvaartgroep 120 miljoen euro. De vliegtuigen zaten over het hele jaar gemeten wel voller: de loadfactor steeg met 0,4 procent naar 85 procent

Ondanks het goede resultaat kan de vlag bij KLM nog niet uit, stelt CEO Pieter Elbers tegenover NU.nl. “We zijn natuurlijk wel blij dat we na een aantal verliesjaren nu een positief resultaat laten zien.” De bezuinigingen werpen hun eerste vruchten af, de kosten worden lager. Dat geeft Elbers vertrouwen, maar hij blijft voorzichtig. “Dit is een belangrijke stap, maar wel een eerste stap”, zegt hij.

Transavia
Transavia vervoerde in heel 2015 ruim 10,8 miljoen passagiers. In 2014 lag dat aantal nog op 9,9 miljoen.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button