MilitairNieuwsNL nieuwsOnderwerp

F-35 voor zomer alvast naar Nederland voor geluidsmetingen

Het ministerie van Defensie gaat rond vliegbases Volkel en Leeuwarden het geluid meten van een F-35. Om dit te doen komt het toestel eind mei of begin juni naar Nederland. Dit meldt het ministerie van Defensie.

De echte metingen vinden in de loop van 2017 plaats en geven volgens het ministerie een beeld van hoe betrouwbaar de geluidsberekeningen zijn waar tot nu toe mee gerekend is.

Eind mei of begin juni komt een F-35 naar Leeuwarden voor zogeheten belevingsvluchten. Hierbij maakt het toestel enkele starts en landingen en worden er oefencircuits gevlogen. Hierbij wordt het toestel vergezeld door een F-16, waardoor omwonenden het geluid van beide toestellen kunnen ervaren en vergelijken.

Op Volkel wordt niet geland, maar worden touch-and-go’s gemaakt. Dit gebeurt om de kosten laag te houden; een landing vereist extra voorbereiding en het zou tot dubbele kosten leiden, schrijft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie aan de Tweede Kamer.

Het advies om het geluid te gaan meten komt van een stuurgroep die bestaat uit lokale overheden en omwonenden rond de vliegbases en het ministerie van Defensie. De stuurgroep is opgericht op verzoek van de Tweede Kamer. De eerste F-35’s moeten in 2019 operationeel zijn.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button